SvD Perfect Guide

Hela denna artikel är en annons

Experten: Så lagrar du vin hemma

Vin är en av livets stora njutningar, men hur får man tag i de bästa vinerna? Och hur lagrar man dem på bästa sätt? Här får du tips på hur du maximerar din vinupplevelse.

Det finns vin för alla smaker och tillfällen. Klimat och distrikt spelar en stor roll när det kommer till smak, men vinerna påverkas även av hur du lagrar dem i hemmet. Maya Samuelsson är prisbelönt sommelier och ambassadör för vinkylen LG SIGNATURE Wine Cellar.

– Vissa viner kan vi lagra och det ger oss en helt annan upplevelse. Mogna viner är exempelvis förträffliga till mat, men i dag är det svårt att få tag på dem om vi inte lagrar dem hemma själva, säger hon.

Vad ska man då tänka på när man lagrar vin i hemmet? Enligt Maya Samuelsson är tre faktorer avgörande.

– Det ska vara mörkt. Vin är väldigt känsligt mot ljus. Det är även viktigt att ha en jämn temperatur. Den optimala lagringstemperaturen ligger runt 12 till 14 grader. Sedan ska vinet ligga stilla. För mycket vibrationer skadar vinerna, säger hon.

Vinkylen LG SIGNATURE Wine Cellar tar hänsyn till alla dessa aspekter. Dörren har ett speglat UV-glas som skyddar mot solljus och lamporna tänds endast när dörren öppnas. En anpassad linjär kompressor minimerar vibrationerna vilket gör att vinerna ligger så gott som stilla. Genom en modern lagringsteknologi elimineras också i princip alla temperatursvängningar.

Kylen låter vinerna lagras i optimala förhållande.

I kylen finns tre olika temperaturzoner vilket gör att vinerna inte bara lagras bra, det bidrar också till att du kan dricka dem vid optimal serveringstemperatur.

Läs mer om LG SIGNATURES vinkyl härExtern länk
Kylen låter vinerna lagras i optimala förhållande.
Kylen låter vinerna lagras i optimala förhållande.

Men många av de bästa vinerna är i dag svåra att få tag på om vi inte själva letar upp och lagrar dem. LG har därför lanserat en digital vinkyl där du får hjälp att hitta och beställa några av de mest spännande och exklusiva vinerna.

I samarbete med Vivino släpper LG exklusiva viner som du får förtur till genom den digitala vinkylen.

Få företräde till exklusiva vinerExtern länk