Annons

Experten: Respektlöst att låta sina egna behov gå före

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Fräckt och respektlöst. Så beskriver Sofia Larsson fenomenet med tågresenärer som lyssnar på ljud från sina telefoner utan hörlurar. ”Min rekommendation är att säga till på ett tidigt stadium.”

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Fråga: Jag är en flitig tågresenär och länge har ju folks mobiltelefonsamtal kunnat vara störande, både när det pratas högt, länge eller om högst personliga ämnen. Men ett nytt fenomen som är om möjligt ännu mer störande är att många sitter och spelar ljud högt ur sina telefoner/plattor. Det kan vara musik, det kan vara en film. Eller, värst av allt, snuttar från Youtube eller Snapchat där det plötsligt kommer höga, ofta bullriga, ljud en kort stund för bli tyst och sedan komma en ny högljudd ljudsnutt.

Är detta okej? Och, är det okej att säga ifrån? Och hur gör man det i så fall på ett sjysst sätt? Risken är ju att man sitter och retar sig så länge att man till slut tappar fattningen och brusar upp i stället för att säga ifrån tidigt på ett hövligt men tydligt sätt. Vad säger etiketten om detta nya samhällsproblem (nåja, i-lands...)?

Annons
Annons
Annons