Annons
X
Annons
X

Experten: Lööf går över gränsen

Annie Lööf har i dag varit tydlig med att hon inte är intresserad av Stefan Löfvens regeringsinvit. På Twitter skriver hon att hon tycker riktigt illa om ”män som inte förstår ett nej”. Den hårda retoriken har fått många att reagera.

– Det väcker fel associationer, säger retorikkonsulten Elaine Eksvärd till SvD.

Kommentaren som Centerledaren Annie Lööf
twittrade ut i morse har fått många kommentarer. Några har ansett att den är osmaklig och för tankarna till sexuella övergrepp.

”Är det inte väldigt, väldigt märkligt [...] att använda våldtäktsliknelser för att ta avstånd från Sossarna?”, twittrar till exempel journalisten
Emanuel Karlsten.

Även S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson, tillika ordförande i Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, är kritisk till Lööfs formulering.

Annons
X

– I den här diskussionen tycker jag att det är olyckligt och inte seriöst att använda de anspelningarna. Det är helt fel sammanhang och känns inte okej. De uttrycken ska användas där de hör hemma, säger hon till SvD.

Retorikkonsulten Elaine Eksvärd håller med.

– Annie Lööf har gått över gränsen där. Det är sexistiska antydningar som inte passar in i sammanhanget. ”Män som inte förstår ett nej” väcker associationer som inte är schyssta att koppla till Stefan Löfven över huvudtaget. Hon sätter Löfven i samma sammanhang som övriga män som inte kan ta ett nej, förmodligen kriminella män, säger hon till SvD.

”Jag är förvånad över det här uttalandet, det är inte likt henne.”
Elaine Eksvärd, retorikkonsult

Elaine Eksvärd tycker att Annie Lööf, en av de partiledare som är mest aktiv på Twitter, i vanliga fall är en skicklig retoriker.

– Jag är förvånad över det här uttalandet, det är inte likt henne. Hon brukar hålla en schysst ton. Det här sticker ut, säger hon.

Annie Lööfs presschef Anna-Karin Nyman tycker att uttalandet medvetet har misstolkats, men konstaterar att det är viktigt att vara försiktig med vad man skriver på Twitter.

– Det gäller att väga orden där, annars öppnar man upp för andra att göra pannkaka av det man skriver, säger hon.

Centerpartiets ungdomsförbunds ordförande, Hanna Wagenius, ser inga problem med Lööfs ordval.

– Jag tycker att det är en rolig och talande kommentar. Det är ingen hemlighet att man tycker att sossarna beter sig lite som ett gammalt ex, som i ena stunden är jättearga på oss och i andra stunden bjuder in oss till regeringssamarbete. Jag tycker inte att det är smaklöst, men det är ju en fråga om tycke, säger hon.

Elaine Eksvärd tycker däremot inte att det finns någon humor i Lööfs kommentar.

– Då undrar jag vad de har för humor, de får specificera var man ska skratta nånstans. Det är en sak att kivas med glimten i ögat, men jag hittar inte glimten i det här uttalandet, säger hon.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X