Annons

Experten: faktorerna som avgör smaken på ditt kaffe

”Mina tips är att använda färskrostat kaffe av god kvalitet, tillsammans med en espressomaskin som är lätt att rengöra och har ett kvarnverk som håller länge”, säger Fredrik Gustafsson, grundare av Kafferosteriet Koppar.
”Mina tips är att använda färskrostat kaffe av god kvalitet, tillsammans med en espressomaskin som är lätt att rengöra och har ett kvarnverk som håller länge”, säger Fredrik Gustafsson, grundare av Kafferosteriet Koppar.

Vi må ha olika åsikter om vilken kaffedryck som är den perfekta. Men att svenskarna älskar sitt kaffe råder det få tvivel om.

Kaffeexperten Fredrik Gustafsson som grundat kafferosteriet Koppar delar med sig av sina bästa tips för dig som vill njuta ännu mer av ditt kaffe.

18 månader av påtvingad distansering och tristess fick oss att uppskatta de där små guldkornen i vardagen ännu mer. Framför allt ökade vikten av en bra kaffeupplevelse hemma. Den där stunden som kan ge oss en god start på dagen, en uppiggande paus från jobbet, en fikastund med partnern eller välgörande egentid. Ett tillfälle att stanna upp och njuta lite extra av en kopp välsmakande kaffe.

Under pandemin har många passat på att investera i en espressomaskin. Och det är inte svårt att förstå varför: på så sätt kan du få du lika bra kaffe hemma som på ett kafé.

Men det finns några saker som är viktiga att tänka på, både när det kommer till val av kaffe och maskin.

Det ska vara enkelt att njuta

– Mina tips är att använda färskrostat kaffe av god kvalitet, tillsammans med en espressomaskin som är lätt att rengöra och har ett kvarnverk som håller länge, säger Fredrik Gustafsson, grundare av Kafferosteriet Koppar.

Just rengöringsbiten kan vara något av en fallgrop, fortsätter han:

– Gemensamt för många espressomaskiner är tyvärr att de är jobbiga att rengöra, och då känns det kanske inte värt besväret. Risken är stor att du bara använder den ett par gånger och snart står den mest och samlar damm.

Detta problem slipper du med Siemens helautomatiska espressomaskiner. Här ingår programmet autoMilk Clean, som rengör sig själv med en ångpuff efter varje gång du tillreder en mjölkdryck. På så sätt hålls systemet alltid rent från mjölkrester – och du kan luta dig tillbaka och njuta av ditt kaffe.

”Tyst kvarn – superviktigt”

Siemens nya espressomaskin EQ.700 kombinerar traditionell espressobryggning med modern teknik, där flera funktioner gör det enkelt att skapa den perfekta koppen utifrån egna preferenser. Bland annat aromaSelect, där du kan välja mellan tre olika arominställningar och utifrån det justerar maskinen bryggtemperatur, kontakttid och flöde för att passa just din smak.

– Jag tycker även att kvarnarna på Siemens espressomaskiner är värda att lyfta fram. De är keramiska, vilket innebär att de håller länge och dessutom går de tyst, superviktigt. De alstrar inte heller onödigt mycket värme vid själva malningen. Kaffet ska bli varmt först när det kommer i kontakt med vattnet och det har större betydelse för smaken än man kan tro, säger Fredrik Gustafsson.

Förbered koppen från din säng

För den som vill vidga smakvyerna ytterligare finns coffeeWorld i EQ.700: en funktion som erbjuder kaffedrycker från hela världen, endast ett swipe bort. På den stora, intuitiva displayen hittar du korta beskrivningar av kaffedrycker från tio olika länder.

Och med wifi-funktionen HomeConnect kan du få den bästa starten på morgonen genom att förbereda kaffet från sängen – så att din kopp är redo att avnjutas direkt när du kliver upp.

Annons
Detta är en annons från Siemens, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.