Annons
X
Annons
X

”Märkligt att inte lägenheter åt regeringen ordnas”

Att också Peter Hultqvist (S) fick gå före i bostadskön för en lägenhet i centrala Stockholm visar att Sverige måste införa ett system för statsråd som behöver bostäder, anser flera experter.

– Det är märkligt att inte staten kan ordna en övernattningslägenhet åt regeringsledamöter på samma sätt som de gör för riksdagsledamöter, säger Thorsten Cars, expert på mutor.

(uppdaterad)
Hultqvists stiftelselägenhet

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har fått hyra en lägenhet på Östermalm i Stockholm av en militär stiftelse trots att lägenheterna i första hand är avsedda för elever vid Försvarshögskolan. SvD:s avslöjande har väckt många reaktioner på sociala medier.

Även om inte upplägget visar sig vara felaktigt är det beklagligt att ännu en ministers lägenhetsupplägg ifrågasätts, anser Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor.

– Det visar på vikten av att man måste nå en politisk överenskommelse om statsrådens boendefråga, säger hon.

Annons
X

Helena Sundén säger att lägenhetsaffären kan vara felaktig om det visar sig att försvarsministern kan fatta beslut som påverkar stiftelsen.

– Om det visar så att hans beslut kan påverka beslut som är till fördel för stiftelsen så kan man fråga sig hur lämpligt det är att han fått en lägenhet av stiftelsen, säger hon.

Också Thorsten Cars, expert på korruption och tidigare ordförande för Institutet mot mutor, anser att det faktum att två statsråds lägenhetsaffärer blivit ifrågasatta inom kort tid visar att det nuvarande systemet inte fungerar.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det verkar vara en epidemi som pågår inom regeringen. Först är det utrikesministern och nu försvarsministern. Det är märkligt att inte staten kan ordna en övernattningslägenhet åt regeringsledamöter på samma sätt som de gör för riksdagsledamöter. Det är inte många statsråd som inte har en lägenhet i Stockholm så det borde inte vara någon större utgiftspost.

  Det verkar vara en epidemi som pågår inom regeringen. Först är det utrikesministern och nu försvarsministern.

  Hur ser du på fallet rent juridiskt?

  – När det gäller en muta ska det finnas en givare och en mottagare som har eller kan ha något samband med mottagarens tjänst. I det här fallet sitter högre officerare i styrelsen så det är klart att det finns ett tjänstesamband mellan försvarsministern och anställda på försvarsmakten. Sedan är det en fråga om förmånen. Det handlar om en en övernattningslägenhet i centrala Stockholm som ligger på en hyresnivå som är lägre än allmännyttans nivå i centrala Stockholm, vilket är en attraktiv förmån.

  Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror inte att varken Peter Hultqvists eller Margot Wallströms lägenhetsaffärer kommer att leda till åtal. Men det behöver inte betyda att det inte rör sig om mutor, menar han.

  – Det är ett lagstiftningsproblem i Sverige. Vi har en för snäv mutlagstiftning, säger Dennis Töllborg.

  Annons
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X