Annons

Expert: Världen har vaknat ur kärnvapendvalan

"Fred – inte krig" är budskapet i den här demonstrationen som nyligen ägde rum i Sydkorea, där grannlandets robottester skapar oro.
"Fred – inte krig" är budskapet i den här demonstrationen som nyligen ägde rum i Sydkorea, där grannlandets robottester skapar oro. Foto: Ahn Young-Joon/AP-TT

Verbala missiler mellan Nordkorea och USA. Nobelpriset till Ican och ett FN-förbud som väntar på fler underskrifter. Kärnvapen är en fråga på allas läppar igen.

– Fredspriset belyser det akuta behovet att göra sig av med dem, säger professor Elaine Scarry.

TT
Publicerad

För bara några årtionden sedan genomsyrade hotet om ett globalt kärnvapenkrig Sveriges beredskap. I telefonkatalogens avdelning "Om kriget kommer" manades svenskarna att ta med skyddsmask och identitetsbricka om det skulle bli verklighet. Men efter kalla krigets slut andades många ut, skakade av sig känslan av olust och skyddsrummen förvandlades till dammiga förråd.

Kärnvapenfrågan har dock seglat upp som ett mörkt moln på horisonten igen. Fientligheten mellan USA och Nordkorea och det sköra kärnenergiavtalet med Iran gör att många bedömer kärnvapenhotet större än någon gång sedan Kubakrisen 1962, då världen ansågs stå på randen till ett tredje världskrig.

Demonstranter iförda masker föreställande USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un under en sydkoreansk marsch för fred på Koreahalvön.

Foto: Ahn Young-joon/AP-TT Bild 1 av 2

Harvardprofessorn Elaine Scarry under ett besök i Sverige.

Foto: Brian Palmer/TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons