Annons
X
Annons
X

Expert: ”Väntat att Israel bordade”

Det var väntat att Israel skulle borda Ship to Gaza. Men man har säkerligen försökt undvika ett nytt blodbad, tror Mellanösternexperten Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet.

Besättningen ombord, bilden är tagen i torsdags.
Besättningen ombord, bilden är tagen i torsdags. Foto: SHIP TO GAZA SWEDEN

– Israel har gjort likadant tidigare, det var ytterst väntat att de skulle stoppa fartyget. De anser att statens säkerhet måste skyddas även utanför de egna gränserna och att de ska slå till i förväg om statens säkerhet är hotad. Man har en preventiv doktrin, som inte är grundad i folkrätten. Det är också nyval den 22 januari och inför det vill ingen verka mjuk.

Vi vet inte hur gripandet skedde än. Första gången dödades åtta turkiska aktivister på Ship to Gaza – finns det risker för våld även nu?

– Man anser att det ingripandet då också var korrekt och riktigt, men nu har man utbildat sina marinkommandosoldater som gör de här bordningarna mer, de hade inga tydliga instruktioner den gången. Alla parter är försiktigare nu och Israel vill lösa det här mer polisiärt och drar sig för övervåld.

Annons
X

Vad händer med besättningen?

– Ungefär som förra gången. Israel kommer att förhöra dem, de får stanna några dagar i häkte och förklaras sedan som persona non grata för all framtid.

Varför fortsätter aktivister att skicka fartyg, trots riskerna?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – De menar att det är en handling för att hjälpa invånarna i Gaza och vill påvisa blockaden mot Gaza. Sedan är det naturligtvis också inte direkt traditionella högermänniskor som gör det utan radikala personer. Man vill provocera Israel.

  Hur starkt är stödet för blockaden av Gaza i Israel?

  – Inte alls total, det finns en stor gammaldags fredsmajoritet som tycker att blockaden är för hård. Men den motiveras av många av att det skjuts in raketer över Israel.

  Kan det här få andra politiska och regionala effekter?

  – I Turkiet finns det fortfarande en rejäl frustration sedan turkiska medborgare dödades på Ship to Gaza. Man har krävt en ursäkt, kompensation till familjerna samt att blockaden hävs, men Israel har inte gett med sig. Turkiet kan utnyttja tillfället för att ge ett rejält rapp till Israel, som man knappt har några diplomatiska relationer till i dag.

  .

  LÄS MER:
  Ship to Gazas Estelle attackerat

  .

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Besättningen ombord, bilden är tagen i torsdags.

  Foto: SHIP TO GAZA SWEDEN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X