Annons

Expert: Vakna, Sverige – försvara ert rykte

Vi lever i farliga tider där såväl EU som Nato riskerar att falla som korthus. Den prisbelönta författaren och historiken Anne Applebaum är genuint oroad för utvecklingen i världen, och hon uppmanar Sverige att vakna och börja försvara sitt rykte.

Uppdaterad
Publicerad
Anne Applebaum är från USA, men bor i dag i London och i en herrgård tre timmar nordväst om Warszawa. Huset hade använts som stall och köptes billigt på 90-talet, men är i dag helrenoverat.
Anne Applebaum är från USA, men bor i dag i London och i en herrgård tre timmar nordväst om Warszawa. Huset hade använts som stall och köptes billigt på 90-talet, men är i dag helrenoverat. Foto: Simon Rehnström

För att vara dyster så skrattar Anne Applebaum rätt ofta. Som när hon får frågan om hon känner igen sig i beskrivningen ”den mest allvarliga och dystra person vi känner”. Citatet kommer från en podcast gjord av två av Applebaums närmaste väninnor och det möts som sagt av ett skratt.

Anne Applebaum är från USA, men bor i dag i London och i en herrgård tre timmar nordväst om Warszawa. Huset hade använts som stall och köptes billigt på 90-talet, men är i dag helrenoverat.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 7

Ännu ett tal inför publik. Anne Applebaum är inne på tredje dagen i rad av framföranden och säger att hon börjar känna sig sliten.

Foto: Simon Rehnström Bild 2 av 7

Applebaum har en konservativ bakgrund och stödde Margaret Thatcher på 80- och 90-talet. Men dagens republikanska parti i USA ger hon inte mycket för: ”Trumps kabinett är det mest korrupta någonsin.”

Foto: Simon Rehnström Bild 3 av 7

Applebaum är krönikör för Washington Post och skriver även för tidningar som the Atlantic. Mest känd är hon ändå som författare.

Foto: Simon Rehnström Bild 4 av 7

Ett intresse är att laga mat och Anne Applebaum gav för några år sedan ut kokboken ”From a polish country house kitchen”.

Foto: Simon Rehnström Bild 5 av 7

Tillsammans med maken Radosław ”Radek” Sikorski har hon två söner.

Foto: Simon Rehnström Bild 6 av 7

Radek Sikorski i röd slips på besök i Ukraina tillsammans med Carl Bildt på den tid de båda var utrikesministrar. Bildt och Sikorski är vänner privat och de umgås även parvis med sina fruar.

Foto: Yvonne Åsell Bild 7 av 7