Annons
X
Annons
X

Expert: USA:s flygattack var ett allvarligt misstag

Den dödliga flygattacken från USA-koalitionen mot syriska styrkor var ett allvarligt misstag som nu utnyttjas av Ryssland och Assadregimen. Det konstaterar Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan. I efterspelet har Ryssland och Syrien sagt att USA nu hjälper IS, och att mer än 60 syriska soldater har dödats. Australien skriver att landets flygvapen deltog vid anfallet, och framför sina kondoleanser till de dödade och sårade.

Kriget i Syrien
[object Object]
USA:s FN-ambassadör Samantha Power. Arkivbild. Foto: Lauren Victoria Burke/TT

FN:s säkerhetsråd har hållit ett snabbinkallat möte med anledning av den USA-ledda koalitionens flyganfall som uppges ha träffat syriska militärposteringar. Vid mötet följde hätska uttalanden dels från Vitalij Churkin, Rysslands FN-ambassadör, som starkt ifrågasatte tidpunkten för bombningarna. Inom bara ett par dagar ska den rysk-amerikanska koordineringen i kriget mot terrorgrupper i Syrien påbörjas.

– Nu använder Ryssland och Syrien den här incidenten till sin fördel. Det är en oerhört känslig tid eftersom planerna är att man inom kort ska samordna alla attacker med USA-koalitionen, konstaterar Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan.

På söndagen meddelade det australiensiska försvarsdepartementet att man deltog vid flygattacken. Departementet skriver att man ”framför sina kondoleanser till familjerna till de syriska trupperna som dödades eller sårades”.

Annons
X

Överenskommelsen som slöts tidigare i september är en extremt viktig komponent för att få till någon typ av fredsprocess, menar han.

Den amerikanska FN-ambassadören Samantha Power gav intervjuer utanför pågående möte, och vars sammankallande hon kallade ett ”unikt cyniskt och hycklande” drag av Ryssland.

– Sedan 2011 har Assad-regimen medvetet attackerat civila mål med en hemskt förutsägbar regelbundenhet. Dom har inte sparat civila, hindrat hjälp från att nå fram till svältande och sjuka som hade kunnat räddas med enkla mediciner och förnödenheter, sade Power utanför mötet.

CNN rapporterar att ryska kollegan Vitalij Churkin upprörd lämnade mötet efter Powers kommentarer.

Rysslands FN-ambassadör Vitalij Churkin. Arkivbild. Foto: Bebeto Matthews/AP

Huruvida den spända situationen kommer att påverka det eldupphör som är utlyst, eller planerna på att samordna attacker, är ännu oklart.

– Men det är klart att det har satt en käpp i hjulet, säger Magnus Ranstorp.

Flyganfallen gav, enligt uppgifter i rysk media, IS möjlighet att tillfälligt ta över en syrisk militärpostering, vilket Moskva ser som bevis på att USA hjälper IS, och det var mot den bakgrunden Ryssland begärde mötet i säkerhetsrådet.

– Vi kommer till en slutsats som är skrämmande för hela världen. Att Vita huset försvarar IS. Nu kan det inte finnas några tvivel om det, säger det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova enligt nyhetsbyrån RIA Novosti, rapporterar TT.

Magnus Ranstorp. Foto: Marcus Ericsson/TT

Magnus Ranstorp ser den ryska retoriken som ett sätt att försöka vinna fördelar gentemot USA i den pågående konflikten som långt ifrån är över.

– USA vill skilja på moderata motståndsgrupper och jihadister som IS. Ryssland vill framförallt stödja Assad-regimen och ser allt motstånd mot regimen som ett hot mot den ambitionen, förklarar han.

USA uppgav till en början att man trott att man träffat IS-styrkor. Senare sade representanter att flygattacken kunde ha träffat syriska soldater. Än har USA inte bekräftat de ryska uppgifterna om att 62 syriska soldater dödats till följd av attacken. Men CNN rapporterar att USA via Ryssland beklagar ”oavsiktliga förluster”.

Annons
Annons
X

USA:s FN-ambassadör Samantha Power. Arkivbild.

Foto: Lauren Victoria Burke/TT Bild 1 av 3

Rysslands FN-ambassadör Vitalij Churkin. Arkivbild.

Foto: Bebeto Matthews/AP Bild 2 av 3

Magnus Ranstorp.

Foto: Marcus Ericsson/TT Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X