Annons
X
Annons
X

Expert: Trump saktar in efter kritik

För mycket kaos och stora inrikespolitiska kostnader. Det kan förklara de senaste överraskande turerna i den amerikanska utrikespolitiken, enligt en expert.

Av TT
USA:s nye president
Nikki Haley i FN.
Nikki Haley i FN. Foto: Richard Drew / AP

USA:s president Donald Trump har lovat en nya era i relationerna mellan USA och Ryssland. Men när hans FN-ambassadör Nikki Haley gjorde debut i säkerhetsrådet blev det tydligt att hon har en annan inställning än Trump.

FN-ambassadören sade att USA vill förbättra relationerna med Moskva, men att situationen i östra Ukraina kräver ett fördömande av det ryska agerandet.

– Krim är en del av Ukraina. Våra Krimrelaterade sanktioner kommer att finnas kvar tills Ryssland ger tillbaka kontrollen över halvön till Ukraina, sade Haley.

Annons
X
Bromance? En målning föreställande Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump förenade i en kyss. Arkivbild. Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT

Den senaste tidens uppblossade våld i Ukraina är ett test för den nya regeringens Rysslandspolitik. Haley använder en tuffare retorik mot Ryssland än Trump, som under kampanjen antydde att han kanske kommer att erkänna annekteringen av Krim. Han har inte heller fördömt uppgifterna om rysk påverkan på presidentvalet.

– Haleys kommentar var överraskande stark och tydlig. Det måste ha varit ett samspel med utrikesminister Tillerson, som i senatsförhören var mer kritisk mot Ryssland än vad Trump har varit, säger Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan.

Mediebolaget CNN har pratat med källor som uppger att Vita huset kände till Haleys uttalande på förhand, och inte bad henne ändra det. Det skarpa uttalandet är en signal om att USA – än så länge – håller fast vid att sanktionerna inte ska lättas.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Relationen med de Natoallierade kan ha spelat in. Trump ser över möjligheten att ompröva politiken mot Ryssland, men än har inget beslut fattats. Det är en infekterad fråga, och jag tror att man tänker konsultera mer inom USA innan en strategi läggs fram.

  – Trump börjar nog inse att han måste gå mer varligt fram.

  I kombination med att Vita huset plötsligt svävar på målet om byggandet av israeliska bosättningar på Västbanken kan den senaste utvecklingen tyda på en stunds eftertanke.

  – Det har varit så mycket kritik. Alla bråk kostar inrikespolitiskt, politikerna i kongressen blir ju oroliga. Det kaos som agerandet i Vita huset har lett till gör att administrationen nog börjar inse att det inte går att gå för fort fram på alla ledder samtidigt, säger Hallenberg.

  Annons

  Nikki Haley i FN.

  Foto: Richard Drew / AP Bild 1 av 2

  Bromance? En målning föreställande Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Donald Trump förenade i en kyss. Arkivbild.

  Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X