Annons

Expert: Tidigare samtal ledde inte till fred

Kim Jong-Un och Moon Jae-In möttes under fredagen. Men om det verkligen blir någon fred är långtifrån säkert, säger experten Jerker Hellström och hänvisar till tidigare samtal ländernas ledare emellan.
Kim Jong-Un och Moon Jae-In möttes under fredagen. Men om det verkligen blir någon fred är långtifrån säkert, säger experten Jerker Hellström och hänvisar till tidigare samtal ländernas ledare emellan. Foto: AP via Korea Broadcasting/ TT

Stämningen mellan Kim Jong-Un och Moon Jae-In såg ut att vara god vid de båda ledarnas möte. Men vägen till fred är fortfarande lång och flera svåra frågor återstår vad gäller Nordkoreas kärnvapenprogram, anser en expert.

Under strecket
TT
Publicerad

Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), påpekar att ledare för de koreanska staterna har mötts två gånger tidigare, 2000 och 2007, då Kim Jong-Il styrde Nordkorea. Något som i slutändan inte ledde till fred i regionen.

– Det finns en del likheter med hur det såg ut då, man gör till synes vissa framsteg. 2007 vändes detta ganska snabbt till ett läge mellan Nord och Syd som var betydligt sämre än hur det var före mötet. Därför tror jag att man ska vara väldigt försiktig med att dra för stora växlar på vad de säger sig ha kommit fram till, säger han.

Annons
Annons
Annons