Expert: Sverige vill stärka relationen till USA

Kostnaden för Patriotsystemet sägs landa på 20–25 miljarder kronor. Men den summan kan stiga och systemet riskerar att tränga undan annan försvarsverksamhet, menar en expert. Arkivbild.
Kostnaden för Patriotsystemet sägs landa på 20–25 miljarder kronor. Men den summan kan stiga och systemet riskerar att tränga undan annan försvarsverksamhet, menar en expert. Arkivbild. Foto: Mark D. Carlson

Sveriges beslut om att köpa luftvärnssystem från USA i stället för en europeisk variant är en tydlig signal. Men kostnaden lär bli större än vad som sägs och risken är att systemet tränger undan annan verksamhet i Försvaret, säger en expert.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

– Jag är väl inte så förvånad egentligen, det är ett system som används av andra europeiska länder, som Tyskland och Polen, vilket gör det lättare att samarbeta när grannar har ett sådant system, säger Stefan Ring, militärstrategisk expert verksam vid Försvarshögskolan.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) hävdar att Försvarsmaktens rekommendation låg bakom valet, något inte Stefan Ring köper fullt ut.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons