Annons
X
Annons
X

Expert: Svårt för USA slå ut Nordkoreas kärnvapen

Nordkoreas kärnvapen får USA att tappa tålamodet. Utrikesminister Rex Tillerson säger under helgens besök i Kina att spänningarna kring Nordkorea har nått ”en ganska farlig nivå”.

– Det här är en av de absolut allvarligaste säkerhetsfrågorna i världen, säger Björn Jerden på Utrikespolitiska institutet.

Säkerhetsläget kring Nordkorea
Nordkoreanska trupper marscherar i huvudstaden Pyongyang.
Nordkoreanska trupper marscherar i huvudstaden Pyongyang. Foto: Kim Kwang Hyon/AP

USA har kraftigt vridit upp tonläget i diskussionerna om Nordkoreas kärnvapenprogram. De senaste tiden har situationen blivit mer allvarlig och president Donald Trump har en påtagligt hårdare ton mot Nordkorea än sin föregångare Barack Obama. USA är inte villigt att diskutera med Nordkorea och utesluter inte militära åtgärder.

Donald Trump är inte nöjd med Kinas hållning i frågan, trots att landet nyligen införde sanktioner genom att minska importen av kol från Nordkorea.

I helgen är USA:s utrikesminister Rex Tillerson på besök i Kina för att prata om just Nordkoreas kärnvapenprogram. Efter ett möte med sin kinesiska motsvarighet sa han enligt TT att spänningarna kring Nordkorea nått ”en ganska farlig nivå”.

Annons
X

– Vi kommer att arbeta tillsammans för att se om vi inte kan få Pyongyang-regeringen till ett läge där de vill sätta en annan kurs, korrigera sin kurs, och frångå utvecklingen av kärnvapen, sa Tillerson på en pressträff med Wang, enligt TT.

Enligt Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska Institutet, kan Rex Tillerson komma att kräva ökade sanktioner från kinesiskt håll för att få Nordkorea att skrota sitt kärnvapenprogram.

– Han har signalerat att USA måste byta politik när det gäller Nordkorea. Strategin som Obama hade, som kallades ”strategic patience”, är inte längre aktuell, säger han.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson, i mitten, tillsammans med sin kinesiske kollega Wang Yi, till vänster på lördagen.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson, i mitten, tillsammans med sin kinesiske kollega Wang Yi, till vänster på lördagen. Foto: Mark Schiefelbein/AP

Nordkorea är beroende av kinesisk import för att hålla uppe sin ekonomi, särskilt som kärnvapenprogrammet har gjort att många andra länder inte gör affärer med landet.

Men frågan är hur stor makt Kina har över Nordkorea och om landets diktator Kim Jong Un med hjälp av hårda sanktioner skulle släppa taget om sina kärnvapen.

– Kina har motsatt sig Nordkoreas kärnvapen och missilprogram och krävt att landet ska avsluta programmet, men inget har hänt. Det kan tyda på att Kina inte har det inflytandet över Nordkorea, säger Björn Jerdén.

De senaste veckorna har Nordkorea genomfört nya missiltester. Att avsätta regimen kan bli svårt, dels för att man inte vet vad som kan komma sen och dels eftersom kärnvapen har en avskräckande effekt.

Nyligen lönnmördades diktatorn Kim Jong Uns halvbror på en flygplats i Malaysia. Spekulationerna pekar enligt Björn Jerdén på att regimen i Nordkorea låg bakom mordet eftersom Kim Jong Un kan ha varit oroad att halvbrodern skulle utmana hans makt.

USA har signalerat att militära åtgärder kan bli aktuella om Nordkorea fortsätter på inslagen väg.

– Det här är en av de absolut allvarligaste säkerhetsfrågorna i världen. Den har funnits länge men inte lösts, säger Björn Jerdén.

Internationellt finns ingen tvekan. Världssamfundet är överens om att Nordkorea inte ska ha kärnvapen, men det är något som regimen inte håller med om.

På söndagen ska utrikesminister Rex Tillerson sannolikt träffa Kinas president Xi Jinping för fortsatta diskussioner. Tillerson har varnat för att militära åtgärder mot Nordkorea kan bli aktuella.

Men man vet förhållandevis lite om kärnvapenprogrammet.

– Det skulle kunna handla om riktade angrepp mot anläggningarna, men det är inte helt enkelt bland annat eftersom man inte har tillräckligt bra underrättelser, säger Björn Jerdén.

Annons
Annons
X
Annons
X