Annons
X
Annons
X

Expert: Svårt att mäta hur många som stöder SD

Enligt Demoskops senaste väljarbarometer når Sverigedemokraterna ett stöd på 18,8 procent. Opinionsmätningar som använder så kallade självrekryterade paneler ger däremot SD upp till 10 procentenheter högre siffror.

Opinionsmätningar
Jimmie Åkesson (SD).
Jimmie Åkesson (SD). Foto: Anders Wiklund/TT

I Demoskopmätningen når SD ungefär samma nivå som i SvD/Sifossenaste opinionsmätning då partiet fick 18,2 procent – en notering som var en knapp minskning jämfört med Sifo-siffrorna i höstas. I DN/Ipsos i slutet av januari fick partiet 16,7%.

I så kallade självrekryterade paneler, som exempelvis Yougov, noteras dock SD för betydligt högre siffror – upp till 12 procentenheter mer.

Varför skiljer det då så mycket i det uppmätta understödet för Sverigedemokraterna i till exempel Sifos och YouGovs mätningar?

Annons
X

– Det är väldigt svårt att veta. Det som är förbryllande är att det inte alltid varit så stor skillnad i SD:s stöd mellan de olika opinionsinstitutens mätningar. Före valet 2014 var resultaten väldigt likartade i de olika mätningarna, det kunde skilja 1-2 procentenheter, säger Johan Martinsson, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

**En central fråga **är i vilken grad själva mätmetoden påverkar resultatet. Traditionellt har undersökningar i samhällsstatistik gjorts med hjälp av ett slumpmässigt urval för att nå en så representativ grupp av befolkningen som möjligt. Exempelvis Sifo, Ipsos och Novus slumpar ut de register som används i opinionsundersökningen och intervjuerna görs via telefon. Andra opinionsinstitut gör däremot opinionsmätningar där deltagarna anmält sig frivilligt till undersökningen på internet.

Torbjörn Sjöström, VD för opinionsinstitutet Novus är starkt kritisk till självrekryterade webbpaneler och menar att de i exempelvis politiska mätningar blåser upp SD:s stöd.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det enda som krävs för att delta är en e-postadress och det går inte att granska deltagarnas bakgrund. Aktivister av olika slag är mycket mer benägna att delta i självrekryterade paneler. I undersökningar som handlar om politik är SD-sympatisörer starkt överrepresenterade, säger Torbjörn Sjöström på Novus.

  Sjöström är kritisk till instituten som använder webbpaneler, men är också självkritisk. Sjöström insåg senast valnatten 2014 att opinionsinstituten som använder slumpmässigt urval och telefonintervjuer borde se sig i spegeln.

  – Vi missade SD:s stöd och jag tror att det beror på att det finns en misstro bland en del svenskar mot både etablerade medier och opinionsinstitut. Det finns en liten del av befolkningen som inte litar på opinionsinstituten, de tror att vi sysslar med någons slags åsiktsregistrering. Därför vill de inte uppge att de sympatiserar med SD, säger Torbjörn Sjöström.

  I ett försök att uppskatta storleken på den del av befolkningen som stöder Sverigedemokraterna men inte vill uppge det i en undersökning via telefon har Novus gått in för att ställa en rad följdfrågor. Alla som inte vill uppge sina partisympatier får följdfrågorna.

  – Vi kan inte ignorera det att vi hittills systematiskt missat hur många som stöder SD, säger Sjöström.

  Men varför är det enbart potentiella SD-sympatisörer som ni försöker fånga upp – kan inte även andra partiers sympatisörer misstro opinionsinstituten eller vägra berätta vem de tänker rösta på?

  – Jo, den frågan har vi ställt men ändå kommit fram till att det uttryckligen är SD-anhängarna som vi oftast missar på grund av det vi kallar misstroendeeffekten.

  Johan Martinsson, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att det finns visst belägg för att en del SD-sympatisörer inte vill uppge sina sympatier i en telefonintervju och att det är lättare att svara "ärligt" i en webbundersökning.

  – Det är däremot svårare att göra ett vetenskapligt hållbart urval i webbenkäter medan det är enklare att göra i en telefonundersökning.

  Johan Martinsson påminner om att det är alltför tidigt att säga om de självrekryterade opinionsmätningarna på nätet är bättre eller sämre än de klassiska mätmetoderna. Det finns helt enkelt för lite underlag.

  – Vi vet inte vem som har rätt nu, det krävs ett stort antal mätningar och politiska val för att komma fram till vilka metoder som är mest tillförlitliga. Det vi vet är att alla opinionsinstitut missade ifråga om att mäta SD:s stöd inför riksdagsvalet 2014. De traditionella opinionsinstituten underskattade dock SD:s stöd ännu mer än de webbaserade.

  **På frågan om hur stort **stöd Sverigedemokraterna egentligen har nu, svarar Martinsson att det är svårt att bedöma, men påpekar att deras stöd inte längre stiger i de flesta institutens mätningar under de senaste månaderna.

  – Ett sätt kan vara att titta på hur fel de flesta opinionsinstituten hade i förra riksdagsvalet. Om vi ser på de opinionsinstituten som gör intervjuerna per telefon så är min gissning att vi borde slå på ungefär 2-3 procentenheter, säger Johan Martinsson, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

  Vilket opinionsinstitut lyckades bäst? Och vilka partier var svårast att mäta? maktochpolitik.wordpress.com Misstroendeeffekten och att mäta SD:s sympatier - Novus novus.se
  Annons

  Jimmie Åkesson (SD).

  Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X