Annons

Expert: Stulna regalier kan ha smälts

De två kronorna och ett av de riksäpplen som ingår i kung Karl IX:s och drottning Kristina den äldres begravningsregalier stals från domkyrkan i Strängnäs i somras. I morgon börjar rättegången mot en 22-årig man som misstänks för delaktighet i stölden. Arkivbild.
De två kronorna och ett av de riksäpplen som ingår i kung Karl IX:s och drottning Kristina den äldres begravningsregalier stals från domkyrkan i Strängnäs i somras. I morgon börjar rättegången mot en 22-årig man som misstänks för delaktighet i stölden. Arkivbild. Foto: Polisen

Amatörer eller utförare av ett beställningsjobb. Enligt en expert från Europol är det de mest sannolika förklaringarna till stölden av kungliga begravningsregalier från domkyrkan i Strängnäs.

Under strecket
Carl Cato / TT
Publicerad

Utställningsrummet med den krossade glasmonter där begravningsregalierna förvarades. I morgon inleds rättegången mot den 22-årige man som misstänks ha stulit två guldkronor och ett riksäpple ur Strängnäs domkyrka. Bild ur polisens förundersökning.

Foto: Polisens förundersökning Bild 1 av 2

Undersidan av ett glasstycke från den krossade montern med blodfläckar som efter dna-analys har visat sig tillhöra den nu åtalade 22-åringen. Bild ur polisens förundersökning.

Foto: Polisens förundersökning Bild 2 av 2

I morgon inleds rättegången mot den 22-årige man som misstänks ha stulit två guldkronor och ett riksäpple ur Strängnäs domkyrka. Föremålen ingår i de så kallade begravningsregalier som lät framställas till kung Karl IX:s och drottning Kristina den äldres begravningar i början av 1600-talet. Även i en internationell jämförelse anses de vara av exceptionell kvalitet.

Värdet på de stulna föremålen har uppskattats till 65 miljoner kronor, men ur ett kulturhistoriskt perspektiv är de ovärderliga.

Annons
Annons
Annons