Annons
X
Annons
X

Expert: Situationen är utom kontroll

Explosioner och rapporter om härdsmälta i kärnkraftverket Fukushima 1 skakar Japan dagar efter jordbävningen.

Strålningen sägs inte utgöra risk för allmänheten, men enligt den brittiske kärnexperten John Large kan radioaktiviteten börja stiga flera dagar efter en olycka.

– Situationen är utom kontroll.

[object Object]
Det är en vätgasexplosion som har inträffat i reaktor 3, uppger nyhetsbyrån Kyodo. Japans strålskyddsmyndighet kunde inte säga om det skett något radioaktivt utsläpp i samband med explosionen. Foto: REUTERS

Mitt i arbetet med att hjälpa nödställda efter jordbävningen och tsunamin som drabbade Japan i fredags har landet de senaste dagarna också tvingats hantera larm om härdsmältor, explosioner och trasiga nedkylningssystem i olika kärnktraftverk. Värst är situationen vid Fukushima 1, där det skedde en explosion i reaktor ett redan i lördags, och natten till måndagen följde reaktor tre samma öde. I går stod det klart att det redan skett partiell härdsmälta i de båda reaktorerna, och att bränslestavarna i reaktor två var helt eller delvis blottlagda.

Japanska myndigheter har graderat haveriet i Fukushima 1 som en fyra på den sjugradiga Ines-skalan, vilket innebär en olycka utan betydande konsekvenser för allmänheten. Men John Large, brittisk kärnexpert som bland annat lett riskbedömningsteamet vid bärgningen av den havererade ryska kärnubåten Kursk, gör en annan bedömning. Han menar att det inträffade visst utgör en fara för allmänheten. Det baserar han bland annat hur japanska myndigheter agerar.

– De har satt igång en väldigt stor evakuering, det skulle de inte göra om det inte finns någon risk, säger Large till SvD.se.

Annons
X

Han pekar också på att vattenångan som kommit ut vid explosionerna kan vara radioaktiv och att amerikanska hangarfartyg som färdats genom rökmolnet efter lördagens explosion mätt upp strålning.

– Det här är skepp som byggts för kärnvapenkrig. Kan någon plocka upp strålningen är det besättningen på de här skeppen, säger Large, som poängterar att han inte har mer information om händelserna än de som finns i medierna när han bedömmer riskerna.

Om strålningen utgör en fara för allmänheten redan nu, eller om den riskerar att stiga, vet han inte. Strålningen var hög efter den första explosionen, men sjönk snabbt.

Enligt Large betyder inte det att faran är över. Det är det inte ovanligt att strålningen stiger igen, flera dagar efter en olycka. Det i kombination med rapporter om nya problem gör det mycket svårt att säga vad som kan hända.

– Det är tydligt att situationen är utom kontroll, säger John Large.

Christian Ekberg, som forskar om kärnbränsle på Chalmers, menar att de strålningsdoser man mätt upp hittills inte är i närheten av att vara farliga. Men också han tror att situationen kan förändras.

– Det är möjligt att det kommer att utvecklas till en femma på Ines-skalan (vilket innebär risk för omgivningen), säger han till SvD.se.

Christian Ekberg poängterar dock att även om det står klart att härdsmältor inträffat i reaktorerna innebär inte det automatiskt att strålning läcker ut. Enligt atomenergiorganet IAEA har skyddshöljet runt de reaktorer där det skett härdsmälta inte skadats.

Frigyes Reisch, docent i kärnkraftssäkerhet och tidigare medarbetare på Statens kärnkraftinspektion (SKI), säger till Aftonbladet att han tror att olyckorna i Japan borde klassas som den högsta nivån, sju, på Ines-skalan. Det skulle innebär att olyckan är i klass med härdsmältan i Tjernobyl 1986. Frigyes Reisch tror också att riskerna medvetet tonas ned av ekonomiska skäl. Varken John Large eller Christian Ekberg håller med honom.

– Jag säger inte att det här går att jämföra med Tjernobyl, och jag säger inte att den japanska staten ljuger, säger John Large.

Annons
Annons
X

Det är en vätgasexplosion som har inträffat i reaktor 3, uppger nyhetsbyrån Kyodo. Japans strålskyddsmyndighet kunde inte säga om det skett något radioaktivt utsläpp i samband med explosionen.

Foto: REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X