Annons

Expert: Pågår ständig underrättelseinhämtning

Nu krävs analyser för att fastslå om underrättelseverksamheten är av den typ som kan medföra skada för Sveriges säkerhet, menar Runar Viksten, tidigare chef för försvarsunderrättelsedomstolen. Arkivbild.
Nu krävs analyser för att fastslå om underrättelseverksamheten är av den typ som kan medföra skada för Sveriges säkerhet, menar Runar Viksten, tidigare chef för försvarsunderrättelsedomstolen. Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ryska spioner är ständigt aktiva i Sverige och den hemliga underrättelseverksamheten har intensifierats de senaste åren, enligt Per Thunholm, expert vid Försvarshögskolan.

– Det är inte ofta de avslöjas, säger han.

Under strecket
Carl Cato / TT
Publicerad

Ryssland, Kina och Iran är de länder som särskilt nämns av Säpo vad gäller spioneri mot Sverige. Från rysk synvinkel är Sverige intressant som en del av det ryska närområdet.

Att en person är anhållen misstänkt för att ha spionerat mot Sverige för Rysslands räkning är därför inte överraskande för Per Thunholm, expert på underrättelseverksamhet vid Försvarshögskolan. Han säger att det pågår en ständig underrättelseinhämtning i Sverige.

Annons
Annons
Annons