Expert om Haiti: "Kan bli Karibiens Somalia"

Våldsamma protester har ägt rum mot den nu mördade presidenten i Haiti. Arkivbild från en demonstration i Port-au-Prince i mars 2021.
Våldsamma protester har ägt rum mot den nu mördade presidenten i Haiti. Arkivbild från en demonstration i Port-au-Prince i mars 2021. Foto: Dieu Nalio Chery/AP/TT

Utbrett missnöje bland befolkningen, rykten om kopplingar till gäng­kriminalitet och en opposition som fullständigt avskydde honom.

Mordet på Haitis president Jovenel Moïse förvånar inte Haitikännaren Mats Lundahl, som befarar att kaos bryter ut i önationen.

Under strecket
Sophie Tanha/TT
Publicerad
Annons

– Nej, det här var kanske inte helt oväntat. Haiti har varit otroligt stökigt de senaste åren, framför allt så har våldet ökat ordentligt. Kriminella gäng har tagit över områden och det finns förbindelser mellan dem och en hel del politiker, säger Mats Lundahl, Haitikännare och professor i utvecklingsekonomi på Handelshögskolan.

Många ville bli av med Jovenel Moïse, som bland annat fängslat högt uppsatta militärer och en domare i högsta domstolen för en påstådd statskupp, då många ansåg att Moïse fem år långa mandatperiod löpte ut i februari i år. Han har även försökt skriva om konstitutionen för att få sitta kvar ännu en mandatperiod, vilket nuvarande konstitution inte tillåter. Omfattande protester mot Moïse har ägt rum sedan han tillträdde 2017.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons