Annons
X
Annons
X

USA-expert: Obamas tårar vänder sig till folket

USA:s president Barack Obama är trött på att i flera år kämpa mot kongressen för att se skärpta vapenlagar. I stället kan Obamas känslosamma tal på tisdagen tolkas som en vädjan till det amerikanska folket att ta ställning i frågan, menar USA-experten Merrick Tabor.

[object Object]
Barack Obama talade på tisdagen i East room i Vita huset om hur administrationen ska får ner det vapenrelaterade våldet i USA. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

På tisdagen meddelade USA:s president Barack Obama att han på egen hand vill skärpa landets vapenlagar. Något som kan bädda för politiska stridigheter i samband med årets valrörelse.

Statsvetaren och USA-kännaren Merrick Tabor tror att en sådant åtagande visar att Obama har gett upp hoppet på kongressen och att han i stället sätter in högre växlar för att se en lagändring.

– Detta är en fråga som Obama har kämpat under alla år och inte har kommit särskilt långt med. Det verkar som att han har gett upp när det gäller kongressen. Under sin sista tid som president passar han istället på att använda de maktbefogenheter som han trots allt har för att driva igenom en del frågor, däribland vapenfrågan, säger Tabor till SvD.

Annons
X
USA:s president Barack Obama. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Vidare bedömer Tabor att majoriteten av den amerikanska befolkningen också vill se fler regleringar, men att det i dagsläget inte reflekteras på de folkvalda politikerna.

– Det märkliga med just den här frågan är att finns en väldigt stor majoritet av befolkningen som stödjer idén om mer regleringar för exempelvis bakgrundskontroller vid vapenköp. Samtidigt har vapenlobbyisterna bidragit väldigt mycket till politikernas valrörelser. Så det här är verkligen en fråga där de valda representanterna inte representerar folket. Det är helt uppenbart, säger han.

Hur mycket makt har presidenten att ändra vapenlagarna?

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är oklart var gränsen går. Han får ju inte stifta lagar på egen hand, så det han gör är kanske att ge direktiv inom den lagstiftning som finns. Men det blir ändå kontroversiellt. Bara för att han utfärdar ett exekutivt beslut innebär det inte att de kommer att stå sig, säger han och fortsätter:

  – Det är inte omöjligt att motståndarna kommer att försöka organisera sig och driva detta ända till högsta domstolen. Då kan de arbeta för att få det upphävt genom att säga att det är oförenligt med grundlagen.

  Trots de juridiska stridigheterna, tror ändå Tabor att det är svårt att ge en renodlad juridisk tolkning av vapenlagarna. I stället kan det sluta i en kamp mellan politikerna.

  – Grundlagen är så gammal och vag vad gäller just vapenlagstiftning. Det handlar om en mening som går tillbaka till 1700-talet som inte har något som helst att göra med dagens förhållanden. På det sättet blir dessa juridiska tolkningar mer politiska. Om den här frågan kommer upp i högsta domstol, då blir det istället politiken som avgör.

  Det finns också risker att demokratiska representanter skulle kunna ta en avvaktande ställning till frågan, även här utifrån en politiskt synvinkel.

  – Det kommer att bli intressant att se hur demokraterna bedömer den här frågan. Det kan ju finnas vissa som kan tycka att det är väldigt obekvämt att prata om det här med tanke på kommande omval, säger han.

  Hur tolkar du att han brast ut i tårar under talet?

  – Jag tror att Obama tar den här frågan på väldigt stort allvar. Det är en fråga som han är varit väldigt personligt engagerad i, så det är klart att han vänder sig väldigt mycket till folket. Han vet att han inte direkt kan påverka kongressen, men han kanske kan göra det genom väljarkåren.

  Annons
  Annons
  X

  Barack Obama talade på tisdagen i East room i Vita huset om hur administrationen ska får ner det vapenrelaterade våldet i USA.

  Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP Bild 1 av 2

  USA:s president Barack Obama.

  Foto: Jacquelyn Martin/AP Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X