X
Annons
X

Expert: Metoden tycks hjälpa mot IBS

Många med magsjukdomen IBS upplever förbättring med en Fodmap-diet, förklarar Pontus Karling som är överläkare på Norrlands universitetssjukhus och expert på IBS. Han betonar samtidigt att bevisläget fortfarande är svagt.

Enligt australiensiska forskare orsakas besvären från den vanliga magsjukdomen IBS oftare av kolhydrater än av veteproteinet gluten. En rad internationella forskargrupper studerar just nu effekten av att dra ner på fermenterbara kolhydrater, så kallade Fodmaps, och flera resultat väntas senare i vår.

– Det behövs fortfarande mer forskning men terapin är ofarlig och varianter av Fodmap används idag av flera dietister för att behandla IBS, förklarar Pontus Karling.

Uttrycket fodmap står för fermenterbara oligosackarider, disackarider, monosackarider och polyol. De finns i varor som innehåller mycket fruktos, som äpplen, mango, honung och vattenmelon, men även i mejerivaror och i lök och vitlök.

Bild 1 av 2

Det finns mycket att välja på - även för den som inte tål gluten. Majsmjöl, psylliumfrön, bovetemjöl, havremjöl, solrosfrön, pumpakärnor och rismjöl är några av ingredienserna.

Foto: LEIF R JANSSON / TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X