Annons
X
Annons
X

Expert: Lutar åt en rysk ubåt

En ubåt med kyrilliska tecken har hittats omkring 2 750 meter utanför Sveriges ostkust. Enligt en expert kan ubåten vara försåtsminerad.

– Man lämnar sprängmedel och granater, säger Göran Frisk.

Av TT
Ubåtsfyndet i Östersjön

Vrakletarna i Ocean X Team hittade ubåten i förra veckan utanför ostkusten i Mellansverige, enligt Expressen.

Ubåten är cirka 20 meter lång och tre meter bred, har kyrilliska tecken på skrovet och inte några synliga skador. Göran Frisk, tidigare chef för ubåtsjaktstyrkan, säger att den ser modern ut.

– Om det är kyrilliska tecken lutar det åt att det är en rysk ubåt.

Annons
X

Luckorna är stängda vilket kan betyda att besättningen blivit kvar ombord, enligt Ocean X Team. Frisk säger att det kan finnas en annan förklaring: Ubåten har gått sönder, besättningen försåtminerar ubåten, skruvar på luckorna och lämnar sedan med en annan båt.

– Den stora frågan när det gäller ryska prylar är att de har en enorm förmåga att försåtminera. Det är så som terrorister gör, att man lämnar sprängmedel och granater i döda kroppar eller pennor. Det är rimligt att tro att så har skett.

Hur länge ubåten har legat på bottnen är svårt att säga enligt Stefan Hogeborn, undervattensfotograf och dykare på Ocean X Team.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Försvarsmakten analyserar nu filmmaterial från vraket, men vill inte uttala sig närmare om fyndet.

  – Vi har fått ta del av en del utav det under dagen, på eftermiddagen. Vi analyserar filmbilderna och kommer att fortsätta analysera det de kommande dagarna, säger Anders Kallin, vakthavande informatör vid Försvarsmakten.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X