Expert: Kroppar kan bevaras länge i vatten

Enheter från sjöräddningen sökte på tisdagen av Lundåkrabukten mellan Barsebäck och Landskrona efter den försvunna Kim Wall. Den svenska journalisten är försvunnen efter en tur med den danska uppfinnaren Peter Madsens ubåt Nautilus i Öresund.
Enheter från sjöräddningen sökte på tisdagen av Lundåkrabukten mellan Barsebäck och Landskrona efter den försvunna Kim Wall. Den svenska journalisten är försvunnen efter en tur med den danska uppfinnaren Peter Madsens ubåt Nautilus i Öresund. Foto: Johan Nilsson/TT

Hur snabbt bör en kropp som legat i vatten hittas innan det är omöjligt att avgöra hur människan dött?

Enligt experter är det en rad faktorer som avgör. Den viktigaste är temperaturen i vattnet.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Rent allmänt är det inte salthalten som är problemet. Det är de biologiska faktorerna: temperatur, alger, bakterier, kräftdjur, fiskar, säger Martin Csatlos, överläkare i rättsmedicin vid Rättsmedicinalverket.

Det finns med andra ord många faktorer som bidrar till att bryta ner en kropp. Frågeställningen är aktuell i utredningen om den försvunna svenska journalisten Kim Wall, som senast sågs i torsdags under en ubåtsfärd i Öresund tillsammans med ubåtsägaren Peter Madsen. Han sitter nu häktad, misstänkt för att ha vållat hennes död. Köpenhamnspolisen uppger i dag att man söker efter en död person.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons