Annons
X
Annons
X

Expert kritiserar IT-besparingar efter massivt haveri

Krångel med bolån från SBAB, recept på Apoteket, kommuners webbplatser och tidsbokningar hos Bilprovningen. Ett massivt haveri hos IT-leverantören Tieto sinkar omkring 50 myndigheter och företag.

(uppdaterad)
Sladdar i ett serverrum.
Sladdar i ett serverrum. Foto: JUREK HOLZER

– Man kanske inte har gjort sin läxa fullt ut. Det gäller att klassa sin information så att man vet var man har sina guldägg, vad man verkligen måste skydda, säger Richard Oehme, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

På tisdagen kunde Tieto inte säga när felet, som upptäcktes i fredags och ligger både i hårdvaran och mjukvaran, kan vara avhjälpt.

Omkring 180 apotek hos statliga Apoteket AB har fortfarande problem med att lämna ut recept.

Annons
X

– Det är klart att det är oerhört frustrerande, säger Eva Fernvall, varumärkesdirektör.

På Bilprovningen går det inte att boka tid vare sig på nätet eller via telefon.

– Vi kan hantera kontrollbesiktningar för personbilar och tunga fordon med manuella rutiner men det kan ta lite extra tid, säger Benny Örnerfors, produktions- och teknikchef.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Regeringskansliet använder sig av Tietos tjänster bland annat för webbplatserna, men ville ”av säkerhetsskäl” inte kommentera eventuella driftsproblem.

  Kunder hos statliga SBAB kan inte ta nya lån eller ansöka om lånelöfte så länge haveriet varar.

  I Nacka kommun fungerar varken webbplatsen eller e-postsystemet. Även Stockholm stad har problem på sajten, bland annat med för de som vill logga in för att söka jobb och titta på skolornas scheman.

  Anders Nilsson, IT-säkerhetsexpert på företaget Eurosecure, tycker att det är ”väldigt, väldigt konstigt” att det tar sådan tid.

  – Sådant här händer ju då och då, till exempel om datahallar blir strömlösa. Men det är inte försvarbart med något så viktigt som receptutlämning, säger han, och påpekar vikten av reservsystem.

  Men enligt Tieto har även dessa system slagits ut.

  – Det är ett väldigt komplext problem, som vi inte har stött på tidigare, säger Mikael Jupiter, driftsansvarig på företaget.

  Anne-Marie Eklund Löwinder, kvalitets- och säkerhetschef på Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE) anser att särskilt myndigheter måste sprida riskerna.

  – Det här måste stämma till eftertanke. Om alla har samma leverantör kanske man bör lägga sina system hos någon annan, säger hon.

  Sofia Tanaka , Filip Norman

  Annons
  Annons
  X

  Sladdar i ett serverrum.

  Foto: JUREK HOLZER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X