Annons

Expert: Konflikten i Irak kan eskalera mycket snabbt

Proteströrelsen, som leds av en Iranstödd milis, höll sig kvar utanför USA-ambassadens murar under natten och krävde att amerikanska styrkor lämnar landet.
Proteströrelsen, som leds av en Iranstödd milis, höll sig kvar utanför USA-ambassadens murar under natten och krävde att amerikanska styrkor lämnar landet. Foto: Khalid Mohammed /AP

Attackerna mot USA:s ambassad i Bagdad är en pusselbit i ett större spel, där Irak blir ett slagfält för konflikten mellan USA och Iran. En konflikt som kan eskalera mycket snabbt, enligt mellanösternexperten Rouzbeh Parsi.

Under strecket
Publicerad

Rouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

Onsdagen blev andra dagen i rad som våldsamheter utspelade sig vid USA:s ambassad i Irak. Tusentals ilskna demonstranter kastade sten mot ambassaden och brände amerikanska flaggor. USA svarade med tårgas – och att flyga in 750 marinkårssoldater.

Rouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, säger att det är symboliskt viktigt för USA att freda sin ambassad. Det gäller särskilt ambassaden i Bagdad, som är den största de har i världen.

Annons
Annons
Annons