Annons
X
Annons
X

Expert: "Jag tror vi har sett botten i oljepriset"

Oljepriset har nått bottennivån. I takt med ökade diskussioner om en "frysning" i OPEC-ländernas produktion, börjar investerare allt mer spekulera i uppgångar i råvaran. Däremot riskerar det numera sanktionsfria Iran att grusa planerna, säger en oljeexpert.

Foto: Hasan Jamali/AP

Valutakollaps i Ryssland, skenande inflation i Venezuela och hotande recession i Mellanöstern. Det är några exempel på hur omvärlden har skakats i takt med den senaste tidens oljeturbulens. En situation som förvärrades när oljekartellen Opec i november 2014 tog det historiska beslutet att öka oljeproduktionen.

Sedan sommaren 2014 har oljepriset rasat 70 procent. Som mest har priset fallit till 27 dollar per fat i januari 2016. Det kan jämföras med åren 2010–2014 då oljepriset låg relativt stadigt på cirka 110 dollar per fat.

Men 2016 spås bli ett starkare år för det svarta guldet. Så sent som på tisdagen handlas Brent- och WTI-oljan runt 36 och 34 dollar per fat. Det är nära en 40-procentig uppgång från botten i januari. Uppgångarna kan delvis förklaras av att Opec och Ryssland i februari har börjat föra samtal om att "frysa" oljeproduktionen vid januari månads nivå.

Annons
X

Detta pekar också på att råoljepriset har sett sina värsta dagar, enligt Nordeas oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt.

– Jag tror vi nu har sett botten i det låga oljepriset. Bara det faktum att de största oljeproducenterna pratar om ett samarbete ökar förväntningarna för ett stigande oljepris, säger Saltvedt och fortsätter:

– På kort sikt har både nedgångar i den totala oljeproduktionen och Kinas senaste stimulanser bidragit till ett lyft i oljepriset. Jag tror helt enkelt att vi ser en stark optimism kring råvaran.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På måndagen uppgav även flera analytiker för Bloomberg att Opec-samtalen påverkat investerarnas riskaversion och flyttar oljemarknaden i rätt riktning.

  Men för att oljepriset ska fortsätta stiga på lång sikt kommer marknaden att rikta stort fokus på två höjdpunkter.

  Det ena är att Opec-ländernas väntas hålla ett extrainkallat möte i mitten av mars för att fortsätta diskutera neddragningar i oljeproduktionen. Den exakta tidpunkten för mötet är fortfarande oklar eftersom Opec, till skillnad från andra viktiga institutioner som Federal Reserve eller ECB, håller sina möten hemliga, enligt Thina Margrethe Saltvedt.

  Det andra punkten är hur Iran kommer att agera på Opec-mötet. I januari blev det känt att både EU och FN lyfte sina handelssanktioner mot Iran. Sedan dess vill landet ta igen sina förlorade marknadsandelar på oljemarknaden.

  Men om Iran på egen hand ökar sin produktion, riskerar det att grusa Opec-kollegornas planer att frysa produktionen. Iran är särskilt viktig i Opec eftersom det är det enda landet som kan producera mer olja på kort sikt, förutom Saudiarabien.

  – Iran vill uppenbarligen inte delta i några frysning av produktionen. De har kämpat i flera år för att bli av med sina handelssanktioner med omvärlden, säger Saltvedt.

  Taktikspelet mellan Iran och Saudiarabien kan därför utgöra en broms för oljeprisets positiva utveckling. Eftersom Opec utgör 40 procent av hela världens råoljeproduktion kommer deras agerande också att påverka hela marknaden, enligt Saltvedt.

  – Om de bestämmer sig för att frysa produktionen kan priserna gå upp ganska markant. Men om Opec-länderna inte når ett samarbete väntas oljepriset vara fortsatt lågt. Men jag tror inte att det kommer att gå längre ned än 27 dollar per fat.

  Annons
  Foto: Hasan Jamali/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X