Expert: IS växer i coronavirusets skugga

Irakiska säkerhetsstyrkor patrullerade gatorna i Bagdad i april för att kontrollera att människor följde utegångsförbudet som införts på grund av coronaviruset. Arkivbild.
Irakiska säkerhetsstyrkor patrullerade gatorna i Bagdad i april för att kontrollera att människor följde utegångsförbudet som införts på grund av coronaviruset. Arkivbild. Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Medan världen varit upptagen med viruset har en våg av IS-attacker skakat Irak och Syrien.

Extremisterna har utnyttjat pandemin – men det är främst den geopolitiska röran som har banat väg för gruppens nyvunna kraft.

Samtidigt har IS blivit mer sofistikerade, säger forskaren Michael Krona.

Under strecket
Sofia Eriksson/TT
Publicerad
Annons

Irak förklarade triumfatoriskt seger över den terrorstämplade sunnirörelsen IS 2017. Sedan dess har sovande celler bidat sin tid i perifera områden i nordliga och västliga delar av landet, där de då och då har genomfört dåd. Men sedan april har attackerna ökat och det handlar såväl om bombdåd som om attacker mot polispatruller och byar.

I början av maj dödades minst tio milissoldater i ett blodigt bakhåll norr om Bagdad – en attack som enligt flera bedömare visar på att jihadisterna har förfinat sin taktik och operativa förmåga.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons