Annons
X
Annons
X

Expert: Han är tyngre än Watergate

Avslöjandet om de amerikanska övervakningsprogrammen är enligt statsvetaren Lennart Lundquist både modigt och väl genomtänkt. ”Det är enormt viktigt, större än något annat vi sett i den här vägen”, säger han.

[object Object]
Edward Snowden trädde fram i den brittiska tidningen The Guardian som den som läckt uppgifterna om övervakningsskandalen i USA. Foto: THE GUARDIAN/AP

Tillsammans med Wikileaks och Watergate sätter Lennart Lundquist Edward Snowdens
avslöjande i topp tre över största internationella läckor. Och den senaste tycker han väger tyngre än de båda tidigare.

– Det gäller totalkontroll över samhället. Det reser fundamentala frågor, i en demokrati är öppenheten med yttrandefrihet och offentlighet så centralt för oss alla - finns inte det så finns ingen demokrati.

Lennart Lundquist är professor emeritus i statvetenskap på Lunds universitet och har länge forskat om så kallade whistleblowers eller visslare, personer som läcker information till allmänheten.

Annons
X

Jag tror att de kommer jaga honom och få honom utlämnad var han än finns.
Statsvetaren Lennart Lundquist om Edward Snowden.

Han kallar avslöjandet ”enormt viktigt” och ”utomordentligt modigt”. Efter att ha läst och lyssnat på
intervjuerna där Edward Snowden resonerar kring sitt beslut och vilka risker han tar tycker Lennart Lundquist att hans agerande är väl genomtänkt.

– Han har gjort en riktigt kalkyl och har en politisk bild av hur farlig och obehaglig den här övervakningen är. Han tar en enorm risk och är värd all respekt för det. Han har ingen speciell nytta av det här själv utan gör det för allas skull.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Edward Snowden som i intervjuer med tidningen the Guardian trätt fram som källan till de senaste dagarnas avslöjanden om USA:s underrättelsetjänsten NSA får däremot kritik från amerikansk håll. Den republikanske kongressledamoten Peter King vill se honom
  utlämnad och åtalad snarast möjligt.

  Personer som slår larm på det här sättet har enligt Lennart Lundquists och annan forskning på området en rad gemensamma drag - de är ofta högpresterande, produktiva och tar sitt jobb på stort allvar.

  – Jag har träffat en massa sådana personer och de är exceptionella människor med ett starkt samvete och ett mod utöver det vanliga. Det är mycket lättare att hålla tyst och låtsas som att man ingenting vet.

  För de flesta slutar det illa. De kan bli både utfrysta och sparkade och även om de får rätt på högsta nivå mottas det sällan väl på den egna arbetsplatsen.

  Ett exempel som Lennart Lundquist tar upp är den svenska whistleblowern som brukar kallas för Fången på fyren - en anställd på Sjöfartverket som pekade ut det egna verket som ansvariga för att en sovjetisk oljetanker gick på grund eftersom ett grund saknades på sjökortet. Han tvingades bort från sin tjänst och trots att han till slut fick rätt i sin anklagelse i Högsta Domstolen vägrade verkets chef att be om ursäkt.

  Edward Snowden riskerar enligt Lennart Lundquist betydligt mer än att bli placerad på en fyr. Han tror att även om Snowden nu
  befinner sig i Hongkong och säger sig vilja
  söka asyl på Island så kommer USA att lyckas få honom utelämnad och hantera fallet som
  Bradley Manning, soldaten som lämnade ut handlingar till Wikileaks.

  – Jag tror att de kommer jaga honom och få honom utlämnad var han än finns.

  – Precis som Manning kan hamna i ett fängelse i USA där det kan ta flera år innan något händer. Eftersom det är så politiskt besvärligt föser man bara undan dem och hoppas att det ska glömmas efterhand eller att det ska bli väldigt aktuellt och kunna försvaras genom något som händer. De som säger ifrån förlorar nästan alltid.

  Precis som
  Snowden själv pekar Lennart Lundquist på risken att allt ljus hamnar på läckan och att själva avslöjandet försvinner in i medieskugga efter de första fem-sex dagarna.

  – Det blir väldigt uppmärksammat en kort tid och sedan försvinner det. Så sker ofta, yttrandefriheten är mycket illa ute.

  Samtidigt tror Lennart Lundquist att avslöjandet är så tungt och allmängiltigt att just den här diskussionen kommer att leva vidare.

  – Vi har lite glömt 1984-diskussionen men nu får vi se tydliga exempel på detta från det som brukar kallas världens ledande demokrati. Hela världen kan begripa vad det gäller och att det berör alla, jag tror diskussionen kommer att växa. Men det hjälper inte Snowden, han får nog sota för det här ordentligt oavsett.

  Mer om skandalen kring IT-spioneriet i USA

  PLAN ”Tagit extrema säkerhetsåtgärder” svd.se AGRELL ”Sociala medier som syltkar” svd.se SVENSK EXPERT ”Det är större än Watergate” svd.se HONGKONG ”Därför kunde Snowden fly” svd.se BRANDEL Något Stasi kunnat drömma om svd.se AVSLÖJAT ”IT-jättar hjälper USA spionera” svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Edward Snowden trädde fram i den brittiska tidningen The Guardian som den som läckt uppgifterna om övervakningsskandalen i USA.

  Foto: THE GUARDIAN/AP Bild 1 av 5

  Här kan Edward Snowden ha bott. CNN citerar en anställd på The Mira Hotel som hävdar att en gäst vid namn Snowden checkat ut från hotellet i Hongkong på måndagen.

  Foto: BOBBY YIP/REUTERS Bild 2 av 5

  Huset nära Honolulu på Hawaii där Edward Snowden och hans flickvän bodde tills i maj.

  Foto: ANITA HOFSCHNEIDER/AP Bild 3 av 5

  Världsnyhet. The Guardians Glenn Greenwald berättar på en presskonferens i Hongkong om intervjun med Edward Snowden, mannen som avslöjade USA hemliga och världsomspännande övervakningsprogram.

  Foto: VINCENT YU/AP Bild 4 av 5

  Edward Snowden gömmer sig på ett hotellrum i Hongkong och säger sig vilja söka asyl i solstormarnas och internetfrihetens Island.

  Foto: REUTERS OCH AP Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X