Annons

Vd-varningar för börsras: ”Djävulstyg runt hörnet”

Styrelseordförande Carl-Henric Svanberg och vd:n Martin Lundstedt under AB Volvos årsstämma nyligen.
Styrelseordförande Carl-Henric Svanberg och vd:n Martin Lundstedt under AB Volvos årsstämma nyligen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sammantaget har storbolagens vinster fallit jämfört med fjol – ändå stiger börsen. I vd-orden i kvartalsrapporterna finns gott om varningar att tiderna kan bli sämre.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kvartalsrapportperioden är snart över. De som hyste farhågor om att börsbolagen skulle rapportera vinsttapp att det skulle leda till börsfall kan andas ut. I stället har Stockholmsbörsen nått nya toppnivåer. OMXS-30 index har bara under den senaste månaden stigit med 5 procent och sedan årsskiftet är uppgången nära 23 procent.

Men den som vill blicka framåt och tar del av börs-vdarnas framtidsutsikter ser att flera bolag flaggar för en minskad efterfrågan kommande kvartal. Exempelvis skriver Volvo-chefen Martin Lundstedt att ”efterfrågan minskar på nya fordon och vi står inför en period av tuffare marknadsförhållanden.” Verkstadsjätten Atlas Copco skriver i rapporten att ”efterfrågan på produkter och service förväntas vara något lägre än nivån i tredje kvartalet.”

Annons
Annons
Annons