Annons
X
Annons
X

Expert: Ericsson har skadat förtroendet för hela börsen

Värdet på Ericssonaktien har nästan halverats sedan vinstvarningen den 16 oktober. Hur kan ett av börsens största bolag falla så handlöst? Och är det motiverat? E24 låter två experter, en aktieanalytiker och en docent i ekonomisk psykologi, ge sin syn på saken.

Ericssonaktien föll 25 procent direkt efter vinstvarningen den 16 oktober. Efter att ha gått långsam kräftgång i ett par veckor kom nästa smäll i veckan då aktien föll nära 20 procent till på två dagar efter fler negativa marknadsnyheter från vd Carl-Henric Svanberg vid en investerarträff i New York.

Är de häftiga kursfallen motiverade?

– Vinstvarningen slog svenskt rekord i modern tid bland storbolagen. Den aktiereaktionen var fullt motiverad. Sedan tyckte vi att den sista reaktionen var väl kraftig i förhållande till det som kom ut, även om budskapet faktiskt var att marknadsförhållandena har försämrats ytterligare, säger Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB Aktiehandel.

Annons
X

De senaste dystra nyheterna vid investerarträffen i New York föll också samman med ett väldigt oroligt allmänt börsklimat.

- Man kanske kan säga att hälften av fallet på nära 20 procent under tisdagen och onsdagen var på grund av börsoron och hälften på grund av nyheterna, säger Esbjörn Lundevall.

Vid sådana här dramatiska nyheter i ett stort börsbolag handlar det också mycket om rädsla. Det säger Patric Andersson, docent i ekonomisk psykologi.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Känslor kommer in. Generellt är det lite av ett följa John-beteende adderat med en fruktan att förlora ännu mer pengar, att det är ännu värre än det ser ut för stunden, säger han.

  Småsparare är långsammare än professionella placerare i sina reaktioner vilket är tur för börsen där vi annars skulle få se ännu mer hysteriska reaktioner, menar Patric Andersson. Men att det blir så kraftiga reaktioner flera dagar i rad kan bero på att även småspararna vaknat till. På torsdagen steg aktien något, men faller tillbaka lite igen på fredagen. Fyndköparna tycks inte direkt flockas kring aktien.

  – Många privatplacerare kanske har haft is i magen och inte reagerat på det första varningen utan agerar och säljer först nu.

  Det här är andra gången på drygt fem år som den svenska telekomjätten kommer med en riktig kalldusch. Investerare och småsparare har knappast glömt praktrasen i aktien under 2001 och 2002 och det sätter förstås sina djupa spår i förtroendet för folkaktien.

  - Det här skapar en kraftigt försämrad tilltro till bolaget. Det är rätt extremt att det som kanske anses vara Sveriges främsta börsbolag kraschar på det här sättet för andra gången på relativt kort tid, säger Esbjörn Lundevall.

  Han är övertygad om att det till och med får en negativ påverkan för förtroendet för hela börsen.

  – Ja, det påverkar negativt när så pass stora bolag visar sig vara så osäkra placeringar. Ericsson har ju dessutom en väldigt spridd ägarkrets.

  I en omröstning på E24.se på torsdagen säger sig nära hälften inte längre ha förtroende för att vd Carl-Henric Svanberg klarar Ericsson ur krisen. Endast en tredjedel tycker att han ska sitta kvar. Men att byta vd i det här läget skulle troligen bara ge en kortsiktig positiv effekt, tror Patric Andersson. Han drar en parallell till vad som händer när tränaren byts ut i ett idrottslag.

  – På kort sikt kan laget vinna på det. Men till syvende och sist hjälper det bara för stunden. Om Svanberg går skulle jag tippa att börsen reagerar positivt. Frågan handlar väl inte om Svanberg ska gå utan om någon ny skulle vara mer lämpad. Nu är han så att säga upplärd och har lärt sig en läxa, då kanske det är dumt att sparka honom.

  Esbjörn Lundevall spår också att ett vd-byte skulle ge en kortsiktigt ”modest positiv effekt”.

  – Men om marknaden för telenätverk försämrats drastiskt är det svårt att tro att det är bolagsledningens fel. Frågan är om det gör så mycket nytta för investerarna egentligen. Det skulle mer vara ett offer för media.

  Vad tror då börspsykologen respektive aktieanalytikern om Ericssonaktiens utveckling framöver?

  Patric Andersson pekar på att det finns ett antal typgrupper av aktiehandlare i ett sådant här läge. En av dem är de som investerar utifrån löpsedlar och media. Den gruppen ger Ericsson kalla handen nu. De som ser mer långsiktigt på sina investeringar kan däremot se köpläge i aktien.

  - Förmodligen går Ericsson upp lite grann, hämtar in den negativa överreaktionen. Men sedan kommer det säkert nya nyheter som styr. Men det är extremt svårt att ställa prognoser om börskutveckling och aktiekurser. Inte ens de som ägnar sig åt det på professionell basis klarar det, säger Patric Andersson.

  Esbjörn Lundevall tror på Ericssonaktien på några års sikt.

  – Vi tycker att den är lågt värderad sett i ett perspektiv på några år framåt. Mer kortsiktigt är det stor osäkerhet. Det är svårt att se vad som ska utlösa en förstärkt tilltro till bolaget den närmaste tiden.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X