Expert: Ensamma terrorister polisens värsta mardröm

Ensamma gärningsmän är säkerhetstjänstens värsta mardröm och oerhört svåra för polisen att stoppa. En våg av blodiga våldsdåd har skakat Frankrike och Tyskland i sommar – i flera fall agerade förövarna på eget bevåg. I juni i år dömdes en man i Sverige till förberedelse för terroristbrott efter att ha planerat att tillverka en bomb.

– Det finns en risk att vissa kan inspireras av andra, men det är oerhört svårt att veta hur stor spridningseffekten är, säger psykiatern Ulf Åsgård.

Under strecket
Publicerad
Dådet i Nice i mitten av juli skördade 84 dödsoffer. Terrororganisationen IS tog senare på sig dådet.

Dådet i Nice i mitten av juli skördade 84 dödsoffer. Terrororganisationen IS tog senare på sig dådet.

Foto: Luca Bruno/AP
Annons

Breivik, Lasermannen och nu senast en japansk man som dödade 19 personer på ett hem för funktionshindrade – den typiske ensamvargen som begår massmord eller planerar att göra det är en av polisens största utmaningar.

I juni i år dömdes en 20-årig man vid Attunda tingsrätt för att ha köpt in material i syfte att tillverka en bomb. Mannen hade samlat information om bombtillverkning på nätet och laddat ned propaganda från IS. Han inhandlade bland annat bombkomponenter som en tryckkokare, stålkulor, aceton. Mannen, som även ska ha försökt ta sig till Syrien två gånger för att strida för IS, dömdes för förberedelse till terroristbrott till fem års fängelse.

Annons
Annons
Annons