X
Annons
X

Expert om blodsocker: Bara smala bör äta mellanmål

Premium

Högt blodsocker kan leda till framtida diabetes, fetma och en rad sjukdomar. Men hur påverkas blodsockret av olika typer av kost?

Två SvD-reportrar och två personer med diagnostiserad diabetes testade sitt blodsocker under fyra dagar med olika kost. Diabetesforskaren Kerstin Brismar analyserade resultaten.

Att äta för mycket socker är inte bra, det vet vi. Men varför? När vi äter socker producerar bukspottskörteln hormonet insulin som motverkar att sockernivåerna i blodet blir för höga. Om vi äter mycket socker eller snabba kolhydrater som omvandlas till socker i kroppen, som till exempel vitt bröd, krävs det mycket insulin. Ett konstant och högt insulinpåslag kan dels leda till att vi går upp i vikt, men forskning har också visat att det kan leda till högt blodtryck, hjärtkärlssjukdom och cancer.

– Dessutom innehåller det vita sockret fruktos som påverkar levern och ökar produktionen av fettsyror vilket i sin tur kan leda till flera följdsjukdomar, säger Kerstin Brismar, diabetesforskare och professor vid Karolinska institutet (KI).

Foto: TT Bild 1 av 9

SvD lät två reportrar utan diabetes och två patienter med diabetes typ 2 mäta sitt blodsocker under fyra dagar med fyra olika typer av kost. Resultatet visar tydligt faran med för mycket kolhydrater, menar diabetesforskaren Kerstin Brismar.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 9

Klicka upp och bläddra för nästa graf.

Bild 3 av 9
Bild 4 av 9
Bild 5 av 9
Bild 6 av 9

Diabetikern Gunnel Holm var en av fyra personer som gick igenom SvD:s kosttest.

Foto: Lars Pehrson Bild 7 av 9

Anna Söderlind, även hon diabetiker, ingick i testet.

Foto: Lars Pehrson Bild 8 av 9

Reportrarna Joanna Drevinger och Henrik Ennart, testare utan diabetes.

Foto: Tomas Oneborg och Lars Pehrson Bild 9 av 9
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X