Annons
X
Annons
X

”Djurskötare är ett farligt yrke”

Det är extremt ovanligt att varg attackerar människor med dödlig utgång, säger vargexperten Olof Liberg. Men risken finns alltid. Han tycker det är obegripligt att Kolmårdens rutiner tillåtit djurskötare att gå in ensamma till farliga djur.

Varghägnet på Kolmårdens djurpark.
Varghägnet på Kolmårdens djurpark. Foto: SCANPIX

Olof Liberg är vargexpert vid Sveriges lantbruksuniversitet. Han kan på rak arm bara dra sig till minnes en vargattack med dödlig utgång, från en forskningspark i Minnesota i USA för några år sedan.

– Då var det en kvinna som hade gått in ensam, mot reglerna. Man ska aldrig gå in ensam, säger Olof Liberg.

Djurskötaren som på söndagseftermiddagen attackerades och dödades på Kolmårdens djurpark gick in ensam i varghägnet och hade kontakt med sina kolleger via kommunikationsradio. Det var helt enligt djurparkens rutiner för vana djurskötare. Olof Liberg är mycket förvånad över att det inte funnits i Kolmårdens rutiner att vara minst två.

Annons
X

– Det är för mig obegripligt att man inte har rutinen att om en går in så finns det minst en utanför som också kan ingripa. Komradio, vad hjälper det? Hon ropade ju inte ens på den, säger Olof Liberg.

Han har svårt att spekulera i varför vargarna attackerade djurskötaren men konstaterar att något ovanligt måste ha hänt.

– Uppenbarligen gjorde hon någonting som man normalt inte gör. Och det kan i sin tur bero på att vargarna var i ett annat sinnestillstånd än hon var van vid. Det kan ha hänt någonting i gruppen som gjorde att stämningen var uppjagad redan när hon kom.

Det kan räcka med att snubbla eller bli rädd och osäker, förklarar Olof Liberg. Han menar att det alltid finns en risk för attacker när det handlar om farliga rovdjur – särskilt från de som är födda i djurpark, eftersom de saknar den naturliga skyggheten för människor.

– De är flaskuppfödda av människor och det är möjligt att de uppfattar människor nästan som varg, eller något som är väldigt likt dem själva i alla fall. Och vargar kan ju ge sig på varandra ibland, säger Olof Liberg.

– Djurskötare blir dödade då och då, det är ett farligt yrke.

Här skedde attacken svd.se Mejla till redaktionen mailto:webbredaktion@svd.se
Annons
Annons
X

Varghägnet på Kolmårdens djurpark.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X