Annons
X
Annons
X

Expert: "Blir svårare för Turkiet att hämnas nu"

Turkiets regering har lovat att hämnas efter terrordådet i Ankara. Men det kan bli svårare nu när en kurdisk terrorgrupp tagit på sig dådet, enligt Turkietexperten Helin Sahin.

– I och med att det är en terrororganisation blir det svårare för Erdoǧan att använda sig av självförsvarsrätten och gå hårdare mot kurder.

Explosionen i Ankara

Foto: Ap

På fredagen blev det känt att den väpnade kurdiska separatistgruppen Kurdistans frihetsfalkar, TAK, har tagit på sig bombdådet i Ankara i onsdags.

– Att TAK tar på sig dådet förvånar många. Det är en extremgrupp som vill fortsätta den väpnade konflikten och tycker att PKK har en för mjuk politik. De har begått självmordsattentat runt om i Turkiet, säger Helin Sahin på Olof Palme Center.

Gruppen TAK uppger att dådet var ett svar på president Erdoǧans politik och att terrororganisationen kommer att utföra fler attacker.

Annons
X

Den turkiska regeringen har tidigare i veckan hävdat att den USA-stödda syriska kurdgruppen, YPG, ligger bakom attacken. Efter det uttalande meddelade USA, som är allierade med gruppen, att YPG inte är en terrororganisation – och att samarbetet kommer att fortsätta. Turkiska regeringen utlovade trots detta hämnd och sa "nu får vi rätt att försvara oss".

Ambitionen var att skylla dådet på YPG, så att Turkiet skulle få anledning att gå in med markgrupper i Syrien.

– Ambitionen var att skylla dådet på YPG, så att Turkiet skulle få anledning att gå in med markgrupper i Syrien. Men när TAK nu tar på sig dådet försvåras den möjligheten, säger Helin Sahin.

Enligt Sahin har regeringen i Turkiet länge försökt hitta en anledning att förhindra kurders framgångar i norra Syrien. Kurder har i dagsläget tillsammans med USA förfogande över hela korridoren mellan Turkiet och Syrien, berättar hon.

– I och med att det nu är en extrem terrororganisation som tagit på sig dådet så hoppas jag att det inte ger Erdoǧan befogenhet att gå ännu hårdare mot kurder, och att det ger den turkiska regeringen mindre möjlighet att använda självförsvarsrätten.

Det var 28 personer som dödades och över 60 som skadades vid explosionen som inträffade vid en militär bostadsanläggning i den turkiska huvudstaden Ankara i onsdags.

En ökning skulle kunna leda till att en majoritet säger att de inte längre vill leva med varandra.

Samtidigt pågår sedan en tid tillbaka belägringar av kurder i syd- och sydöstra regionerna av Turkiet. I vissa områden råder utegångsförbud och var och varannan dag faller bomber och skott avlossas.

– Det som pågår är otroligt fruktansvärt, och om konflikten skulle öka blir risken ännu större för ett inbördeskrig. Bara hittills har politiseringen ökat åt båda hållen, alltså att det har blivit fler kurdiska- och turkiska nationalister. En ökning skulle kunna leda till att en majoritet säger att de inte längre vill leva med varandra, säger Helin Sahin.

Annons
Annons
X
Foto: Ap Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X