Annons

Expert: Bevis för planering avgör ubåtsfallet

Utan att vara i närheten av att darra på rösten gav Peter Madsen under första rättegångsdagen, den 8 mars, sin förklaring till Kim Walls död. Han hävdar att det var en olycka.
Utan att vara i närheten av att darra på rösten gav Peter Madsen under första rättegångsdagen, den 8 mars, sin förklaring till Kim Walls död. Han hävdar att det var en olycka. Foto: Johan Hallnäs/TT

Allra viktigast för åklagaren i ubåtsfallet är att bevisa att Peter Madsen hade planerat att döda.

Lyckas han med det så kan Madsens egna förklaringar läggas åt sidan, och då spelar det också mindre roll att dödsorsaken inte är exakt fastställd.

Under strecket
TT TT
Publicerad

Den bedömningen gör Eva Smith, professor emerita i dansk straffprocess, inför den fortsatta rättegången om mordet på den svenska journalisten Kim Wall. På onsdag återupptas förhören med mordåtalade Peter Madsen.

– Det hela är en sannolikhetsbedömning. Man ska ta ställning till om hans förklaring är bortom allt rimligt tvivel, säger Eva Smith.

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen anser sig kunna avfärda Madsens förklaring med hänvisning till tekniska undersökningar och resultatet av den rättsmedicinska undersökningen. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 3

Rättegången mot Peter Madsen återupptas i Köpenhamns byret (tingsrätt) på onsdag. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 2 av 3

Peter Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark har en mycket svår uppgift, konstaterar professor emerita Eva Smith. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons