Experiment om Big Bang lyckades

Den första etappen i världens största fysikexperiment blev lyckad. För en stund sedan styrde forskarna vid partikelacceleratorn i Cern en ström av partiklar genom hela slingan. Farhågor att experimentet kan leda till svarta hål och jordens undergång har tillbakavisats ända upp i Europadomstolen.

Under strecket
Publicerad
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Annons

Klockan var halv tio när forskarna i kontrollrummet började skicka ut partiklar i den 27 kilometer långa tunneln under kärnfysikcentret Cern i Genève. Steg för steg togs säkerhetsspärrar bort och strömmen av partiklar tilläts gå längre och längre. Flera tv-team trängdes i kontrollrummet och stämningen var mycket förväntansfull. Varje gång en partikelsvärm, eller ”beem”, blev synlig på en monitor utbrast både forskare och journalister i jubel. Strax för klockan 10.30 lyckades partikelströmen ta sig runt hela slingan.

Dagens experiment är ett test där forskarna vill försäkra sig om att partikelacceleratorn – en av världens största maskiner – fungerar som den ska. Först senare kommer de riktiga experimenten att genomföras. Då ska buntar med protoner forsa fram och kollidera på ett sätt som kan ge svar på hur universum kom till. Man vill försöka skapa ett slags Big Bang i miniformat. Särskilt söker man efter den hittills osedda Higgspartikeln, som kan förklara hur världen skapades. Hittar man Higgs blir det en upptäckt i Nobelprisklass. Man hoppas också kunna finna förklaringar till det som astrofysikerna kallar mörk materia samt antimateria.

Annons
Annons
Annons