Annons
X
Annons
X

Experiment om Big Bang lyckades

Den första etappen i världens största fysikexperiment blev lyckad. För en stund sedan styrde forskarna vid partikelacceleratorn i Cern en ström av partiklar genom hela slingan. Farhågor att experimentet kan leda till svarta hål och jordens undergång har tillbakavisats ända upp i Europadomstolen.

Foto: SCANPIX

Klockan var halv tio när forskarna i kontrollrummet började skicka ut partiklar i den 27 kilometer långa tunneln under kärnfysikcentret Cern i Genève. Steg för steg togs säkerhetsspärrar bort och strömmen av partiklar tilläts gå längre och längre. Flera tv-team trängdes i kontrollrummet och stämningen var mycket förväntansfull. Varje gång en partikelsvärm, eller ”beem”, blev synlig på en monitor utbrast både forskare och journalister i jubel. Strax för klockan 10.30 lyckades partikelströmen ta sig runt hela slingan.

Dagens experiment är ett test där forskarna vill försäkra sig om att partikelacceleratorn – en av världens största maskiner – fungerar som den ska. Först senare kommer de riktiga experimenten att genomföras. Då ska buntar med protoner forsa fram och kollidera på ett sätt som kan ge svar på hur universum kom till. Man vill försöka skapa ett slags Big Bang i miniformat. Särskilt söker man efter den hittills osedda Higgspartikeln, som kan förklara hur världen skapades. Hittar man Higgs blir det en upptäckt i Nobelprisklass. Man hoppas också kunna finna förklaringar till det som astrofysikerna kallar mörk materia samt antimateria.

I ett kvarts sekel har världens största och mest avancerade forskningsprojekt förberetts av tusentals forskare Kärnan i experimentet är den omtalade partikelacceleratorn LHC – en cirkelformad tunnel under gränsen mellan Schweiz och Frankrike. LHC står för Large Hadron Collider.

Annons
X

För vetenskapsmän över världen är dagens händelse en efterlängtad milstolpe. Över 10 000 forskare har varit engagerade i projektet som kostat över 60 miljarder kronor och genererat hundratals tekniska sidoeffekter för samhället i stort. Flera fysikcenter i USA håller ”pyjamaspartyn” för att följa LHC-starten direkt via videolänk. Det finns även en låt om partikelacceleratorn på YouTube – Large Hadron Rap, gjord av fysiker vid Cern.

Men en handfull forskare ser dagens igångsättande som början på slutet för mänskligheten. De tror att experimentet kan skapa så kallade svarta hål som gradvis kan svälja hela planeten. Den tyske vetenskapsprofessorn Otto Rössler har försökt stoppa projektet, och gått till Europadomstolen med fallet. Andra skeptiker har gått till domstol i USA för att förhindra att experimentet genomförs.

Europadomstolen meddelade förra fredagen att projektet inte anses vara farligt och därför inte bör stoppas. Cern, som blivit översvämmat av mejl från oroliga människor de senaste veckorna, har tagit farhågorna på allvar. Häromdagen presenterades en säkerhetsstudie av kärnfysikcentret i samarbete med USA och Ryssland, där man försäkrade att experimentet är ofarligt. Visserligen är det inte uteslutet att svarta hål kan bildas, men de blir i så fall väldigt små och försvinner mycket snabbt.

– LHC är säkert och alla antydningar om att det är riskfyllt är rena fantasier, fastslår Cerns generaldirektör Robert Aymar.

Den stora utmaningen för forskarna blir hur all information från acceleratorn ska hanteras. Den dagliga informationen motsvarar ungefär tre gånger alla telefonsamtal som pågår i världen – och data ska samlas under tio år. Cern hoppas kunna använda den nya Grid-teknologin som möjliggör enorm datakraft genom att koppla ihop nätverk över världen.

www.cern.ch cern.ch
Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X