Annons

Exotisk skidåkning i Marocko

I Oukaïmeden, Marockos främsta skidort, är utförsåkning en exotisk upplevelse. SvD gjorde en avstickare från Marrakech för att testa den afrikanska snön.

Publicerad

Vi har lämnat ett på sina håll öronbedövande Marrakech för att bege oss till Oukaïmeden, Marockos såväl som Afrikas primära och högst belägna skidort. Längs en slingrig väg agerar de mäktiga Atlasbergen kuliss med snöbetäckta toppar och vackra, prunkande omgivningar – en påtaglig kontrast till det dammiga stadskaos vi just upplevt.

De många försäljarna påminner oss dock om var vi befinner oss. Längs vägkanten säljs allt från torkade dadlar till krukor av varierande kvalitet och i dunkar saluförs arganoljan, sydvästra Marockos stolthet alltsedan Hollywoods stjärnor fått upp ögonen för den exklusiva skönhetsoljan.

Skidprofilen Olof Larsson testar underlaget.

Foto: NICKLAS BLOM Bild 1 av 6

Snöfattigt värre. En hike ner till Refuge Toubkal (3207 m) gav ingen vidare snölycka.

Foto: NICKLAS BLOM Bild 2 av 6

Multitaskande skidlärare erbjuder sina tjänster: Skidlektioner? Fossiler? Eller kanske ett hemsnickrat halsband?

Foto: NICKLAS BLOM Bild 3 av 6

Det marockanska tedrickandet går att jämföra med vårt svenska kaffesörplande: ofta, gärna och mycket. Det marockanska teet består av lika delar mynta och socker. Och lite vatten.

Foto: NICKLAS BLOM Bild 4 av 6

Javisst snöar det i Afrika. Väntan på att liftarna ska öppna.

Foto: NICKLAS BLOM Bild 5 av 6

Atlasbergen är en populär destination för topptursentusiaster. I bergsbyarna hittar du allt du behöver: bergsguider, utrustning – och varma ponchos.

Foto: NICKLAS BLOM Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons