Annons

Exkluderande stil

MAGSTARKT Det demokratiska modet får sig en törn. Plötsligt krävs både pengar och platta magar. SvD:s Sofia Hedström om det nya elitistiska modet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

När Bukowskis smyckesexpert nyligen uttalade sig om prinsessan Madeleines glimmande förlovningsring beskrev gemmologen den som en ”värsting” – dessutom ansågs den vara smakfull och signalerade koll. Värdet uppskattades till en miljon svenska kronor – en summa som fick mig att fundera över om jag kastats tillbaka till det prylfixerade 1980-talet. I mina ögon handlar nämligen inte ringen alls om stilkoll, utan är snarare en symbol för att det åter är kutym att signalera inkomst med statusprylar.

När den ekonomiska krisen drabbade världen rapporterade New York Times att förmögna Manhattanbor maskerade shoppingkassar från modehus som Gucci, Prada och Louis Vuitton. Ett – för modehusen – smärtsamt stort antal konsumenter höll sig helt borta från butikerna på femte avenyn och de som fortsatte att handla gjorde det skamset i smyg. För att få fart på shoppingen försökte många därför få sina varor att verka mindre exklusiva, däribland Hermès, som plötsligt slopade sin legendariska väntelista – som dessutom krympt – och tillät vem som helst med 45 000 på kontot att köpa en Birkinväska.

Annons
Annons
Annons