Annons
X
Annons
X

Exiletiopier: Martin Schibbye och Johan Persson är hjältar

”Martin och Johan är svenskar som blev offer för regimen på samma sätt som etiopier. De är en av oss”, säger Mesfin Negash, journalist som själv flydde Etiopien för att slippa terroråtal.

Nu hoppas han att svenskarnas vittnesmål ska få upp världens ögon för situationen i hemlandet.

Mesfin Negash drev tidningen Addis Neger i Etiopien. Han berättar att han flydde till Sverige 2009, för att han hörde att regimen förberedde ett åtal mot honom med anklagelser om att stödja terrorism. I sin frånvaro har han dömts till åtta års fängelse i hemlandet.

Samtidigt är jag glad över att de vittnar om det för hela världen.
Grumgeta Zelealem

Från Sverige har han följt Martin Schibbyes och Johan Perssons kamp i Etiopien, och på
presskonferensen i fredags passade han på att tacka svenskarna.

Annons
X

– Jag är väldigt ledsen att Johan och Martin arresterades. Alla med känslor kan föreställa sig vad som kunde ha hänt dem. Men deras vittnesmål kommer att bidra till att det internationella samfundet och medier i hela världen får upp ögonen för situationen i Etiopien, säger han till SvD.

Också Grumgeta Zelealem, politisk oppositionell som berättar att han flydde Etiopien 2005 efter att ha suttit ett år i säkerhetsfängelset Maikelawi, var på plats när Martin Schibbye och Johan Persson mötte pressen i Stockholm.

– De är hjältar för oss. Det etiopiska folket kommer aldrig att glömma dem, säger han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Även han säger att han är ledsen för att Johan Persson och Martin Schibbye råkade illa ut.

  – Men samtidigt är jag glad över att de vittnar om det för hela världen. När jag berättar vad jag varit med om för migrationsverket eller annan myndighet tror dom mig inte. De ser inte vad som händer med vanliga människor i den här regimen, säger Grumgeta Zelealem.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X