Annons
X
Annons
X

Exchef på S&P: Ratinginstituten är meningslösa

Ratinginstituten finns bara för att vi måste ha dem, inte för att någon egentligen tror på vad de säger. I en intervju med Bloomberg news riktar David Jacob, före detta hög chef på Standard & Poor's, stark kritik mot sin tidigare bransch.

Foto: MICHEL EULER/AP

Ratinginstitutens trovärdighet och meningsfullhet har ifrågasatts flitigt i samband med de senaste årens kriser. En av de stora orsakerna till finanskrisen var till exempel bolånebaserade obligationer, CDO:s, som fram till själva krisen hade den högsta kreditvärderingen AAA. Först efter att krisen var ett faktum, ändrade ratinginstituten sina betyg.

LÄS MER:
”Nordea om Moody's beslut: Tajmingen är märklig”

Nu får hela systemet också kritik från de egna leden. David Jacob, som anställdes på S&P i 2008 just för att återupprätta marknadens förtroende för ratinginstitutet men som fick avsluta sitt uppdrag i december 2011, har inte mycket till övers för branschen som han fram till nyligen arbetade i.

Annons
X

– De (ratinginstituten) finns bara eftersom folk måste ha dem, inte för att man tror på dem. Mindre investerare gör kanske det, det är den olyckliga delen, men jag tror inte att institutionella investerare gör det, säger han till Bloomberg.

Och Jacob får medhåll i sin kritik av Bonnie Baha, kreditchef på investeringsbolaget Doubleline Capital LP.

– Man måste ha någon sorts trovärdig tredjepart som gör bedömningar. Kreditvärderingsinstituten är en sorts nödvändigt ont tills ett bättre alternativ dyker upp, säger hon till Bloomberg.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt David Jacob kan instituten knappast förutse några problem innan marknaden gör det - snarare fungerar det så att instituten bekräftar det som marknaden redan har sett. Han påpekar också att man kan ifrågasätta kreditvärderingsinstitutens motiv i sina bedömningar.

  – Värderingarna är inte Guds heliga arbete. Det handlar om en affärsverksamhet. Det är en fin balansgång mellan att försöka vinna marknadsandelar och att förlora sin trovärdighet, säger han.

  Även betygsnivåerna hos de olika kreditvärderingsinstituten ifrågasätts av Jacob. S&P menar till exempel att högst betyget AAA betyder “extremt stark”, medan Aaa betyder “högsta kvalitet” på Moody’s.

  – Jag jobbade där i tre och ett halvt år och jag förstår det fortfarande inte. När man kan använda samma bokstäver och mena helt olika saker, blir begreppen meningslösa, säger Jacob.

  **LÄS MER:
  **
  ”Svenska banker inte ensamma om sågningen”

  Annons
  Annons
  X
  Foto: MICHEL EULER/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X