Annons
X
Annons
X

Exchef på Carnegie misstänks för grov kursdopning

Aleksandar Adamovic, före detta chef vid tradingavdelningen på Carnegie investmentbank, kommer att delges misstanke om grov otillbörlig marknadspåverkan, ett brott som kan ge upp till fyra års fängelse.

Förundersökningen leds av kammaråklagare Yngve Rydberg vid Ekobrottsmyndigheten, som i juni i fjol även delgav Adamovics före detta medarbetare, en 34-åring, misstanke om grov otillbörlig marknadspåverkan.

Aleksandar Adamovic kommer formellt att delges misstanke vid ett polisförhör. Något datum för detta är ännu inte bestämt.

– Han nekar till alla anklagelser, säger hans offentlige försvarare advokat Per E Samuelson till E24.

Annons
X

Adamovic pekades tillsammans med två av sina medarbetare på tradingavdelningen ut som rötägg av den dåvarande vd:n Stig Vilhelmson och styrelseordföranden Christer Zetterberg i början av maj 2007. Trion anklagades för att ha blåst upp tradingvärdena till 630 miljoner kronor enligt bolagets egna beräkningar. Samtliga tre polisanmäldes och de två medarbetarna som fortfarande var anställda avskedades. Adamovic själv hade vid tidpunkten slutat på Carnegie.

Aleksandar Adamovic sades vara ansvarig för en övervärdering om 158 miljoner, medan de två andra hävdades vara ansvariga för 260 respektive 212 miljoner kronor.

Han har i en rad intervjuer i olika medier öppet kritiserat kulturen på sin före detta arbetsplats och det som han beskrivit som en chefernas hetsjakt på syndabockar att peka ut för att rädda sitt eget skinn. Han har också gett ut en roman tillsammans med sin fru, som starkt påminner om hans tid på Carnegie, ”Ondskans herrar”.

I en intervju som E24 gjorde i september 2007 med Adamovic tillbakavisade han alla anklagelser och framhöll att hans agerande var både sanktionerat av högre chefer och skedde öppet på arbetsplatsen. Han ansåg också att hans arbetsgivare förtalat honom.

Som stöd för att hans och de andra två medarbetarnas agerande skedde med chefernas goda minne finns bland annat ett brev som Carnegie skickade till Stockholmsbörsen den 6 februari 2007 där dåvarande chefen för intern kontroll, Svante Lundberg, ihärdigt försvarade tradingavdelningens värdering av optioner.

– Carnegie har fört en medveten strategi när de har pekat ut mig, de försöker helt enkelt förstöra min karriär. Vi tre som pekas ut har hållit tyst och har fått ta mycket skit, sade Adamovic till E24 i slutet av september 2007.

Summan 630 miljoner kronor ifrågasattes samtidigt av Finansinspektionen, som under hösten 2007 genomförde en omfattande granskning av investmentbanken. Den ledde till ett beslut om att ge Carnegie en varning och maxböter på 50 miljoner kronor för bristande kontroll, ledning och bristfälliga årsredovisningar. FI tvingade också koncernen att sparka vd Stig Vilhelmson och utlysa en extra bolagsstämma för att välja en ny styrelse.

Om de misstänkta åtalas och fälls, har det betydelse för straffvärdet om det är så att deras chefer kände till och kanske till och med uppmuntrade agerandet?

- Vi har funderat på det. Men vi brukar använda en liknelse i domstolen: En taxichaufför som kör för snabbt utanför en skola, bär han bara ansvar om hans arbetsgivare har gett honom instruktioner att hålla låg hastighet där, eller bär han ansvar oavsett? En auktoriserad mäklare med licens ska veta vilka spelregler som finns på börsen. Han eller hon får inte handla på visst sätt även om arbetsgivaren blundar för vissa beteenden, säger Yngve Rydberg.

Vilket ansvar kan cheferna ha burit?

– Det finns något som kallas förmansansvar, men då måste jag bevisa att chefen eller förmannen har sagt åt mäklaren att ”driv nu den här kursen så vi tjänar mycket pengar” eller liknande. Det tror jag inte är så lätt att få fram. Kan någon högre upp i näringskedjan åka dit är frågor vi måste ställa. Men så långt har vi inte kommit än.

Utåt sett kan det se ut som att personer långt ned i Carnegiepyramiden får bära ansvaret för hela Carnegies kollaps. Chefer har slutat, fått avgångsvederlag, sålt av aktieinnehav nära inpå negativa nyheter för bolaget. Vad säger du om det?

– Vi har haft förundersökningar när det gäller en del av dem som sålde, men det har inte gått att visa att personerna hade kunskapen om händelserna när aktierna såldes, säger Yngve Rydberg.

E24 har utan framgång sökt Aleksandar Adamovic.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X