Annons
X
Annons
X

Van Gogh-fynd skakar om konstvärlden

Ett gammalt block med räkenskaper från ett café i södra Frankrike visade sig sensationellt vara en skissbok som tillhört Vincent van Gogh. På de tomma sidorna hade han skissat upp inte mindre än 65 aldrig visade teckningar.

Av SvD
(uppdaterad)
Konstliv

Upptäckten gjordes av den kanadensiska konstprofessorn och van Gogh-forskaren Bogomila Welsh-Ovcharov, som nu låter publicera skisserna i bokform. Blocket lämnades till henne för bedömning av en fransk konsthistoriker. Experter på van Gogh-museet i Amsterdam ställer sig mycket frågande till fyndet, men Welsh-Ovcharov är säker på sin sak.

– När jag öppnade det var det första jag sa ´helt otroligt´, säger hon till kanadensiska CBC News.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Franska förlaget Éditions du Seuil publicerar skissboken under titeln ”Vincent van Gogh, the lost Arles sketchbook”. Foto: Éditions du Seuil

  Sammanlagt finns 65 teckningar i skissboken. Van Gogh fick den av kaféägare i Arles. När han hamnade på sjukhus efter att ha skurit av sitt öra gav en doktor tillbaka boken till kaféägarna. Men Van Gogh Museum i Amsterdam ifrågasätter det spektakulära konstfyndet, skriver AP. Museets experter har bedömt boken och menar att det handlar om imitationer.

  Annons
  X

  Skulle skissboken vara äkta är det den enda kända från målarens tid i Provence, som var en av hans mest produktiva och optimistiska tider i livet.

  Annons
  Annons
  X

  Franska förlaget Éditions du Seuil publicerar skissboken under titeln ”Vincent van Gogh, the lost Arles sketchbook”.

  Foto: Éditions du Seuil Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X