Annons

”Exakt lika regler skapar fel effekt i välfärden”

Andreas Åström och Caroline af Ugglas.
Andreas Åström och Caroline af Ugglas. Foto: Pressbilder

Att införa offentlighetsprincipen för välfärdsföretag skulle innebära omfattande merkostnader och administration, som riskerar att gå ut över undervisning, vård och omsorg. Inte minst för små företag i välfärden, skriver Andreas Åström, Almega, och Caroline af Ugglas, Svenskt Näringsliv.

Under strecket
Publicerad

Frågan om vinster i välfärden har varit het i den svenska politiska debatten i närmare ett decennium. I fjol röstade riksdagens majoritet ner regeringens förslag till vinstreglering. I år ingicks januariavtalet mellan regeringspartierna, samt Centerpartiet och Liberalerna. I kölvattnet av detta bör vi istället hitta långsiktigt hållbara spelregler för såväl fristående som offentliga utförare i välfärden.

Avtalet klargör att inga vinstregleringar i välfärden ska föreslås, att det ska råda likvärdiga villkor mellan offentliga och fristående utförare samt att kvalitetskriterierna ska utvecklas inom vård, skola och omsorg. Detta borde utgöra en god grund för att utveckla långsiktiga spelregler inom välfärden. 

Annons
Annons
Annons