Annons
X
Annons
X

Ex-ministrar flyr politiken

Socialdemokratiska ex-ministrar har ratat både politiken och tjänstemannabanan för näringslivet. Nästan en tredjedel av Göran Perssons statsråd, 13 av 45, sitter numera i bolagsstyrelser eller driver egna företag. Tio finns kvar i politiken, medan bara sex är i offentlig tjänst.

LÄS MER:
Löfven på Brännpunkt: 100 miljoner till småföretagens export

Ann-Christin Nykvist är numera generaldirektör.
Ann-Christin Nykvist är numera generaldirektör. Foto: ANNIKA AF KLERCKER

Sju kilometer i motvind cyklar före detta jordbruksminister Ann-Christin Nykvist för att medverka i ett seminarium på konstmuseet i Visby. Under Almedalsveckan bor hon, som är ordförande för Sveriges Konstföreningar, hos en bildhuggare i Bläsnung norr om Visby.

Till yrket är hon numera generaldirektör för Statens pensionsverk. Det privata näringslivet har aldrig lockat – och hon tror dessutom att det skulle ha inneburit en intressekonflikt.

–Jag skulle ha tjänat mer. Men jag har haft väldigt intressanta arbetsuppgifter. Jag har aldrig haft en sådan längtan eller sådana vanor att pengar varit centralt.

Annons
X

SvD har granskat vad Göran Persson och hans 44 ex-ministrar gör i dag. Av dem som fortfarande är yrkesverksamma har den största gruppen gått till just näringslivet: 13 stycken. Bara sex av statsråden finns, likt Ann-Christin Nykvist, kvar i statlig tjänst. Enbart tio av Göran Perssons ministrar är fortfarande heltidspolitiker.

Det är känt sedan tidigare att flera av dem jobbar direkt för olika företag. Tidigare finansministern Erik Åsbrink är rådgivare åt investmentbanken Goldman Sachs. Pär Nuder, som har haft samma post, ger i sin tur råd till riskkapitalbolaget EQT.

Björn Rosengren, en gång näringsminister, har i åratal varit hos Stenbecks MTG. Göran Persson är på pr-företaget JKL. Pierre Schori jobbar sedan i maj åt telekombolaget Terranet. Alla tre kallas de senior advisor, den titel som ex-politiker prenumererar på i näringslivet. Den senaste socialdemokratiska toppolitikern att gå till den privata sfären är Thomas Östros, som blir vd för Bankföreningen.

Men det finns också mindre kända S-ministrar som blivit styrelseproffs. Flera av dem är engagerade i bolag som ligger nära tidigare ansvarsområden:

”Har mer än 30 års erfarenhet av politiken och energisektorn. Har, både som inrikes- och energiminister, haft betydande inflytande på den svenska regeringen.” Så presenterar företaget Ecoenergy Scandinavia vice ordförande Jörgen Andersson på sajten.

Tidigare kommunikationsministern Ines Uusmann är styrelseledamot i OKQ8 och ordförande i OK Detaljhandel. Annika Åhnberg som var jordbruksminister sitter i Axfoods styrelse. När Laila Freivalds rekryterades till investmentbolaget Öresunds styrelse hänvisade Mats Qviberg till hennes erfarenhet som justitieminister.

Andra tidigare statsråd driver egna företag, som Thomas Bodström och Ulrica Messing. Detsamma gör, i större eller mindre skala, snart sagt varje ex-minister. Pär Nuder tillhör den första skaran. Hans bolag Dabok hade förra året en omsättning på 12,6 miljoner kronor.

S-ideologen Daniel Suhonen, chefredaktör för tidskriften Tiden, är mycket kritisk till att så många gått över till näringslivet.

–Det handlar om pengar, makt och inflytande. Men det är mänskligt att vilja vara efterfrågad, konstaterar han.

Men enligt Daniel Suhonen rimmar engagemanget illa med det han ser som Socialdemokraternas uppgift: att i ”någon mån stå för en motsättning inom politiken, mellan höger och vänster, arbete och kapital”.

Mångåriga ministern Lena Hjelm- Wallén har själv valt bort näringslivet men säger sig ha förståelse för de som hamnar där.

–Många avgår när de är yngre. Det finns inte så många uppdrag i det offentliga, säger hon och menar att den borgerliga regeringen varit ”njugg” med att släppa offentliga uppdrag till socialdemokrater.

S-kännaren Christer Isaksson tycker att även socialdemokrater måste tillåtas ha en karriär efter politiken.

–Före detta politiker sitter inne med värdefull kunskap.

Att så många av dem nappar på näringslivet tror han handlar om ”en kombination av makt och kunskap. Sedan har pengarna en väsentlig roll”.

Men Daniel Suhonen upplever det som ett ideologiskt skifte. Han efterlyser etiska regler både inom partiet, riksdagen och i offentlig sektor.

–Jag tycker att det här är ett stort demokratiskt problem.

LÄS MER:
Analys: Karriären går före rörelsen

Annons
Annons
X

Ann-Christin Nykvist är numera generaldirektör.

Foto: ANNIKA AF KLERCKER Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X