Annons
X
Annons
X

Ex-ministern: "Syna bankernas bluff"

Politikerna borde ställa betydligt hårdare krav på banker. Det säger Vince Cable, tidigare minister i den brittiska regeringen. Han varnar samtidigt för många uppseglande risker i världsekonomin.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Storbritanniens banksektor kollapsade under finanskrisen och staten fick gripa in. Vince Cable, tidigare vice ordförande för Liberalerna och minister i regeringen mellan 2010 och 2015 var med och tog fram nya regler för att förhindra att samma sak händer igen. Men faran är långt ifrån över, konstaterade han i samband med ett anförande på måndagen på tankesmedjan Global Utmaning där även Riksbankschefen Stefan Ingves deltog.

– De största bankerna i världen har blivit ännu större efter krisen, så problemet med banker som är för stora för att fallera, too-big-too-fail, är tyvärr kvar, konstaterar han.

Storbritannien har en mycket stor banksektor, tillgångarna motsvarar 450 procent av BNP. Sverige ligger inte långt efter med 400 procent. Enligt Vince Cable är det inte bara risken för krascher som är faran med en för stor finanssektor.

Annons
X

– Det finns en koppling med en alltför stor finanssektor som andel av ekonomin och svag ekonomisk utveckling. Ett problem är att bankerna suger upp utbildad personal, ingenjörer som kanske hade behövts i andra delar av ekonomin går till London City, säger han.

– Ett annat problem är att de stora globala bankerna struntar i lokalsamhället. Vi saknar mindre banker som kan ge lån till småföretag, det är ett stort problem, säger Vince Cable.

Han var med och tog fram lagstiftning i Storbritannien om att dela upp stora banker, där investmentbanker ("kasinos" som Vince Cable kallar dem) skiljs från vanlig bankverksamhet som tar hand som småspararnas pengar.

– Det var ett enormt motstånd från bankerna, men vi gjorde det ändå, säger Vince Cable.

Det är viktigt att stå på sig och syna bankernas bluff.

Nyligen har den nuvarande brittiska regeringen skjutit på ett antal nya regler. Och globalt har många andra lagar mjukats upp. Enligt Vince Cable måste politikerna bli mycket tuffare. Varje gång politiker försöker ta i med hårdhandskarna varnar bankerna för vilken skada de nya reglerna kommer att orsaka.

– Det är viktigt att stå på sig och syna bankernas bluff, säger Vince Cable till SvD Näringsliv.

Han tror att det kan bli mycket radikala förändringar för finansbranschen efter en eventuell ny finanskris.

– Ett grundläggande problem är bankernas förmåga att skapa krediter och pengar. Det finns förslag tillexempel från Adair Turner (tidigare för brittiska Finansinspektionen, reds. anm) om att denna förmåga måste begränsas. Det är radikalt, men kommer det en ny riktig allvarlig kris tror jag att ilskan faktiskt kommer vara tillräckligt stor för att det kan bli verklighet, säger han.

Hur länge det dröjer är svårt att säga. Men Vince Cable är en av de få som förutsåg krisen 2007-2008. Och nu pekar han ut en rad orosmoln. Det handlar om Kina som tidigare stått för en stor del av världens tillväxtökning och som nu bromsar in, men även det dramatiska oljeprisraset som kan orsaka konkurser men även stora problem för oljeberoende länders finanser. Ovanpå det finns svagheter i finanssektorn med derivat och oreglerade skuggbanker samt bubbelrisker inom exempelvis fastighetssektorn.

I Storbritannien har huspriserna passerat nivån före krisen 2007 och Vince Cable ser en fara för stora kreditförluster på bolån om och när räntorna börjar stiga. Men de skenande huspriserna har många andra mycket farliga bieffekter, konstaterar Vince Cable.

– Jag tror att den skadliga effekten underskattas. De sociala konsekvenserna är enorma, alltifrån att unga inte kan komma in på marknaden till att det påverkar saker som familjebildning och barnafödande, säger Vince Cable.

Hans analys har stor bäring på Sverige där utvecklingen på bostadsmarknaden är ännu mer extrem sade Stefan Ingves på seminariet.

– Vi är i en situation vi aldrig sett tidigare. Just nu har man satt ett litet plåster på sidan och hoppas att systemet håller ihop ännu en dag, sade Stefan Ingves.

Enligt Vince Cable finns det bara två sätt att komma ur den prekära situation som Storbritannien men även många andra länder befinner sig i med höga skulder och onormalt låga räntor.

– Flera bostäder måste byggas. Sedan bör regeringar inte vara så besatta av statsskuldens storlek utan utnyttja de låga räntorna för massiva satsningar på infrastruktur och forskning. Det är enda sättet att skapa riktigt tillväxt, säger Vince Cable.

– Att detta inte görs beror mer på ideologi än ekonomi, säger Vince Cable.

Annons
Annons
X
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X