Annons
X
Annons
X

Ex-kanslichef: SD fuskade med bidrag

Sverigedemokraterna ska ha sökt och beviljats miljonbidrag för ett kvinnoförbund som inte fanns.

Det uppger Daniel Assai, SD:s förre kanslichef, för Aftonbladet.

”I så fall har vi blivit vilseledda”, säger partibidragsnämndens ordförande till tidningen.

Av SvD
Sverigedemokraterna fick miljonbidrag för ett kvinnoförbund som inte fanns, skriver Aftonbladet.

Sverigedemokraterna fick miljonbidrag för ett kvinnoförbund som inte fanns, skriver Aftonbladet. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

”SD-Kvinnor är en förkortning av Sverigedemokraternas kvinnoförbund. Förbundet bildades i oktober 2010 genom bildandet av en interimstyrelse. I maj 2011 höll förbundet sitt första årsmöte (...)”

Så presenterar SD:s kvinnoförbund den egna organisationen på sin webbsajt.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men enligt Aftonbladet döljer sig en historia av bidragsfusk och förfalskade dokument bakom den synbart raka presentationen.

  Annons
  X

  Jimme Åkesson, dåvarande ekonomichefen Per Björklund, och tillförordnade kanslichefen Daniel Assai ska i oktober 2010, kort efter valet, tillsammans ha sökt om runt 1,4 miljoner i stöd för partiets kvinnoförbund.

  Men något kvinnoförbund existerande inte då, uppger Aftonbladet som hänvisar till Daniel Assai. Han har nu velat berätta om processen för att han anser att ”den sanna bilden” inte fått komma fram.

  – Partiet ville bara komma åt de här pengarna. Vi kryssade i att kvinnoförbundet var en sammanslutning som fanns inom partiet, säger Assai till Aftonbladet.

  När partibidragsnämnden frågade efter kompletterande handlingar sände SD in ett förfalskat protokoll för att styrka ansökan, enligt Assai. Protokollet skulle visa att kvinnoförbundets stadgar antagits på 2010 års årsmöte.

  SD-ledaren Jimmie Åkesson säger till Aftonbladet att han inte kan svara på om kvinnoförbundet faktiskt fanns när ansökan skickades in.

  – Nej, jag kan inte svara på det här nu, säger Åkesson till tidningen.

  Partibidragsnämndens ordförande, Torkel Gregow, säger till Aftonbladet att nämnden hela tiden haft bilden av att det fanns en pågående verksamhet under 2010 – annars hade SD inte beviljats pengar.

  SvD

  Annons
  Annons
  X

  Sverigedemokraterna fick miljonbidrag för ett kvinnoförbund som inte fanns, skriver Aftonbladet.

  Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X