Annons
X
Annons
X

Ex-barnsoldat stöder filmen om Kony

Jacob Acaye, tidigare barnsoldat i rebelledaren Joseph Konys Herrens motståndsarmé (LRA) i Uganda, stöder kampanjfilmen för att gripa Kony och ställa honom inför rätta.

Av AFP, Reuters, TT
(uppdaterad)
Joseph Kony, ledare för Herrens befrielsearmé, under en intervju med journalister 2006.
Joseph Kony, ledare för Herrens befrielsearmé, under en intervju med journalister 2006. Foto: AP

– Det är en jobbig film. Den gjorde att vissa minnen kom tillbaka. . . Jag vet fortfarande inte hur det ska sluta. Ju mer tid som går, desto fler människor kommer att dö. Fler kommer att lida, fler kommer att rövas bort, säger Jacob Acaye till ABC News.

Acaye är en före detta barnsoldat i LRA och figurerar i filmen, som visats över 58 miljoner gånger på Youtube sedan i måndags. Regissören Jason Russel och hans amerikanska organisation Invisible Children, har fått kritik för att videon förenklar problemen.

– Den förenklar definitivt frågan. Den här filmen är inte svaret, den är bara en samtalsöppnare. Vi gjorde den snabbt och förenklade medvetet. Och vi är stolta över att den är enkel, säger Russel som manar till fortsatt granskning av LRA.

Annons
X

Även i Uganda har filmen fått kritik. Dels framhålls att den väpnade konflikten i området har avtagit och att filmen blundar för att Ugandas militär ofta anklagas för samma övergrepp som Kony. Han tros för övrigt ha flytt landet för länge sedan och har nu kanske bara några hundra anhängare.

Washington TT-AFP-Reuters

Annons
Annons
X

Joseph Kony, ledare för Herrens befrielsearmé, under en intervju med journalister 2006.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X