Annons
X
Annons
X

Evolutionen går inte hem i Storbritannien

Att jorden finns är svårt att förneka, men hur skapades livet på den? Inte genom evolutionen i alla fall, anser hälften av britterna enligt en ny undersökning.

Enbart 25 procent av brittiska vuxna tycker evolutionen är det enda raka svaret på hur vår värld skapades, skriver the Guardian. Ytterligare 25 procent tycker att evolutionen känns som det troligaste alternativet, medan resten av personerna som deltagit i studien ifrågasätter Darwins tes. Undersökningen är utförd av ett opinionsinstitut på uppdrag av en tankesmedja och omfattar 2 060 personer.

12 procent av tvivlarna föredrog teorin om att evolutionen allena inte räcker för att förklara strukturerna av alla levande organismer. 10 procent trodde på skapelseberättelsen, kreationismen. De övriga evolution-förnekarna varierade mellan att mixa olika idéer med varandra, skriver the Guardian.

– Kreationister frågar om folk tror på evolutionen. Evolutionen är en teori och ett faktum. Du accepterar den för du ser till bevisen. Vad kreationister har gjort är att lägga in lite pseudovetenskap för att få ihop sina religiösa övertygelser, säger James Williams som föreläser vid universitetet i Sussex.

Annons
X

James Williams ska senare i februari delta i en konferens i Tyskland där europeiska forskare och vetenskapsmän kommer att diskutera evolutionen och kreationismen och hur snacket går i deras respektive hemländer.

– Evolutionen lärs inte ut ordentligt i skolorna, så resultatet av den här undersökningen förvånar mig inte alls. Å andra sidan har kreationism traditionellt sett varit en fråga i Nordamerika och det är också ett stort problem i Australien och Turkiet. Det spelar roll om människor inte förstår hur vetenskap fungerar, säger han till the Guardian.

Undersökningen har genomförts som ett led i firandet av Darwins födelsedag för 200 år sedan och 150-årsjubiléet av hans bok Om arternas uppkomst.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X