Annons
X
Annons
X

Evert: ”Det känns elakt”

Evert Stefansson saknar båda benen efter amputering. När han ansökte om permobil av landstinget fick han avslag. Motiveringen: ”Det är osäkert om funktionsnedsättningen är bestående.”

NEKADES PERMOBIL – TROTS ATT HAN SAKNAR BEN

Evert Stefansson är diabetiker vilket har gett honom problem med njurarna och synen. Inom loppet av ett år har han tvingats amputera båda benen då blodcirkulationen var alltför låg och gjorde hans tillstånd livshotande.

När Evert Stefansson ansåg att hans rörelseförmåga var starkt begränsad ville han ha en permobil. Hjälpmedlet skulle kunna förändra Everts och hans hustru Sivs situation som de beskriver som ganska instängt i radhuset i Nyköping.

Men allvaret i hans handikapp ifrågasätts av landstinget i Sörmland som nekar Evert en permobil.

Annons
X

– Vi fick avslag i november för de tyckte att det inte var ett bestående men att han saknar två ben, säger Siv.

Motiveringen från landstinget i Sörmland var ”det är osäkert om funktionsnedsättningen är bestående.”

– Nu ska han dessutom göra en sårrevision i ena benet vilket gör det ännu svårare för honom att ta sig fram, säger Siv som nu säger att hon är taggad att ta kampen mot landstinget.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Siv håller även på att körkort så att paret kan komma ut lite oftare.

  – Det känns på något sätt att landstinget vill visa att de har makt. Men det känns bara elakt.

  Evert och Siv Stefansson har nu sammanställt en ny ansökan. I dag ska de göra ett nytt försök att få den nödvändiga permobilen.

  Landstinget i Sörmland säger att det var en olycklig formulering i det beslutet som togs men att de försöker utreda funktionsförmågan innan de tar beslut om hjälpmedel.

  – Vi ber om ursäkt för formuleringen, kommunikationen har inte varit bra i det här fallet. Men vi försöker jobba med att utreda varje hjälpmedel innan vi tar ställning. Dörren är absolut inte stängd för att han ska få en permobil men i det här fallet var det för tidigt att ta beslut i frågan, säger Maria Karlsson, informationschef på landstinget i Sörmland.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X