”Det är min uppgift att sätta ner foten och tydligt förklara att jag inte accepterar härskarteknik. Och istället adressera problemet till den berör”, säger Eva Röse som på söndagen talar om på Cannes filmfestival.
”Det är min uppgift att sätta ner foten och tydligt förklara att jag inte accepterar härskarteknik. Och istället adressera problemet till den berör”, säger Eva Röse som på söndagen talar om på Cannes filmfestival. Foto: Staffan Löwstedt

Eva Röse: Så jävla trött på att kvinnor släcker bränder

Årets filmfestival i Cannes går i metoo-tecken. När svenska skådespelaren Eva Röse inledningstalar inför en internationell publik, gör hon det med en armé av systrar i ryggen.

Publicerad

Det ligger tryggt i ryggsäcken. Lite skrynkligt, men snyggt utskrivet på flera vita sidor. Talet ska hon hålla på filmfestivalen i Cannes inför en internationell seminariepublik. Det skildrar metoo-rörelsen och de svenska skådespelarnas upprop #tystnadtagning som publicerades i SvD den 8 november i fjol. Eller egentligen mer än så.

– Mitt inledningsanförande handlar i stort om att vi måste respektera varandra och att människor med makt måste ta sitt ansvar. Metoo är egentligen en global rörelse för mänskliga rättigheter, säger Eva Röse.