Annons

”EU:s utsläpps­system ett effektivt verktyg”

Fredrick Federley, Europaparlamentariker för Centerpartiet.
Fredrick Federley, Europaparlamentariker för Centerpartiet. Foto: Fredrik Persson/TT

EU:s utsläppssystem har visat sig vara ett effektivt instrument för att minska utsläppen av växthusgaser. Det har redan lett till stora vinster för klimatet, skriver Fredrick Federley (C) i en replik.

Under strecket
Publicerad

Per-Olov Johansson skriver på SvD Debatt att EU:s handel med utsläppsrätter är ett haveri. Ingenting kan vara längre bort från sanningen. Sedan den senaste reformeringen av systemet så är handeln med utsläppsrätter något av det mest effektiva vi har i vår verktygslåda för att minska de europeiska utsläppen.

Till 2050 ska Europa bli världens första klimatneutrala ekonomi. Detta mål är både viktigt och görbart. Men för att nå dit behöver vi välja rätt redskap. Därför är det särskilt viktigt att alla EU-lagar, som ska börja revideras nästa år, är tillräckligt ambitiösa. Tvärtemot vad Johansson skriver så är den gemensamma handeln med utsläppsrätter, EU ETS, EU:s kanske främsta klimatverktyg. Förenklat innebär systemet att energiproducenter och industrier köper rättigheterna att släppa ut en viss mängd växthusgaser och i dag omfattar det kring 40 procent av alla växthusgasutsläpp i EU. Det krävs ett tydligt regelverk och för att möjliggöra EU:s uppfyllande av klimatambitionerna och Parisavtalet.

Annons
Annons
Annons